"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1003 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 22/01/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

ЕП: Санкции за страната ви заради лъжите на Джевдет


Европейският парламент ще поиска от Европейската комисия да вземе строги мерки по повод нарушения на екологичното законодателство в България.
Депутати от комисията за петициите към ЕП, които са били у нас през октомври, са потресени от системните нарушения в областта на екологията, за което са отговорни представители на ДПС в правителството.
Евродепутати заявиха, че са силно обезпокоени от изказвания на министъра на околната среда и водите от ДПС Джевдет Чакъров, който твърдеше, че нарушения няма. Според Чакъров, няма нито един незаконен път в защитена територия и нито един строеж в зоните от Натура - 2000, което съвсем очевидно не отговаря на истината, твърдят от ЕП, заради което страната ни трябва да бъде санкционирана.
Според тях българското правителство не прави достатъчно, за да се пребори с нарушенията на законите в областта на опазването на околната среда и екологията. 
 У нас
· Евродепутатът от АТАКА Димитър Стоянов: Забуленият с черно платно турски клозет се превърна в некролог
· Волен Сидеров в предаването "Референдум по БНТ: Жалко е, когато българи застават срещу българската кауза "Козлодуй"

По света
· Километрични опашки на границата с Гърция заради фермерски протест
· Ефектът Обама не проработи, доларът продължи да пада

Коментари
· Иде народно заколение за прасетата от политическата кочина

Икономика
· Лекарствата за онкоболните свършиха окончателно
Адвокат Емил Василев: Зад големите бандити стоят големи пари и явни политически интереси
Трябва да се премахнат всички съдилища в малките населени места, защото са развъдник на корупция

- Адвокат Василев, зам.-председателят на ЕК и комисар по правните въпроси Жак Баро във вторник за пореден път обвини правосъдната ни система в неефективност. Каква е причината, според вас, за лошата работа на Темида?
- Същата, каквато е и причината за неефективната работа на другите власти - законодателната и изпълнителната. А именно: некомпетентност, корупция, организирана престъпност, хипертрофирал политически подход към чисто експертни въпроси. Съдбената ни власт не е някакъв остров на спокойствие, неподвластен на основните обществени пороци. Разбира се, далеч съм от мисълта, че всичките ни магистрати са професионално неподготвени, вземащи рушвети, подчиняващи се на мутри и политици. Но има и такива, за съжаление, включително в най-висшите съдебни инстанции. Освен това смятам, че думите на еврокомисаря по правосъдието не бива да се възприемат толкова стеснително, в смисъл само на забавено съдопроизводство или прекалено меки присъди. Неефективността на една управленска система, включително съдебната, настъпва, когато тя е зле ръководена. Когато не са поставени ясни цели пред съдиите и прокурорите. Когато административните началници на съдилищата и прокуратурите са занемарили основните си функции по планиране, организиране, мотивиране и контрол. Когато човешкият и материалният ресурс на съдебната власт е зле използван.