"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1007 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 27/01/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

20 млн. евро губят наши фирми от гръцката блокада


Българските фирми за тежкотоварни превози може да загубят до края на седмицата общо около 20 млн. евро, ако граничните пунктове с Гърция не бъдат отворени, обявиха ръководствата на фирми за превози. До момента реализираните загуби са за над 10 млн. евро.
В посочената сума не влизат евентуалните допълнителни загуби, които могат да дойдат от похабяването на бързо развалящи се продукти. Освен това вече се наблюдават и първите откази на товародатели от услугите на някои превозвачи поради забавяне на доставката на стоката.
Седми ден 300 български камиона продължиха да стоят блокирани на границата. Единственият отговор вчера от Министерството на транспорта беше, че ситуацията на гръцката граница засега нямала промяна и решаването на въпроса, въпреки че потърпевши са нашите превозвачи, зависи главно от гръцкото Министерство на земеделието, а на ниво международни отношения - и от нашето Външно министерство.
У нас
· Българската стопанска камара: Икономическата криза удря България през пролетта
· Несебърският кмет засекрети далавера с имот на областния шеф от ГЕРБ

По света
· Турските гастарбайтери отказват да се интегрират в Германия
· Американците са виновни за финансовата криза

Коментари
· Политическият дребосък Ники Василев е срам за държавата

Икономика
· Спира здравната реформа, безплатни илачи чак от 1 април
Огнян Тетимов, координатор на АТАКА в Благоевградско: Заради блокадата в Гърция българските фирми ще фалират
Негодуванието на нашите шофьори ще ескалира в протест срещу управляващите

- Г-н Тетимов, кризата в Гърция отрази ли се по някакъв начин на икономическия живот в пограничните райони?
- Проведох няколко разговора с хора, които имат бизнес с шивашката индустрия и притежават т.нар. "дрехарки" - коли, които превозват ишлеметата от Гърция за България. Техните шофьори от седем дни чакат на колоната в гръцка страна и не могат да влязат в България, за да доставят ишлемето. Заради блокадата хората, които работят в шивашките цехове в пограничните райони, са пуснати в принудителна отпуска. Това може да доведе до фалит на много цехове на територията на Петрич и Сандански.
Ако скоро не бъдат пуснати тировете, шофьорите ще се надигнат срещу българската политика по проблема. Странното в случая е, че в колоните по границата няма гръцки тирове! От гръцкия "стачен комитет" са извадили по един документ с печат и техните тирове преминават без никакъв проблем, докато останалите тирове, наши и от цяла Европа, чакат на опашка, без ядене, без баня. Има опасност при затопляне на времето да се получи епидемия в участъка Кулата-Марикостиново, защото цялата мръсотия, която оставят след себе си шофьорите, замърсява до неузнаваемост района.