"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1009 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 29/01/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Центърът за изследване на демокрацията: Заменките - грабеж за 1.5 милиарда лева


Щетите през последните 2 години от замени на държавни и общински имоти - гори и земи, срещу които АТАКА се обяви със свой проектозакон, са нанесли загуби на държавния бюджет за 1.5 млрд. лв. Това сочи разпространен вчера доклад за корупцията в България на Центъра за изследване на демокрацията. Според доклада загубите са още по-големи, като се вземат предвид пропуснатите ползи от неизгодните сделки, сключени от управляващите. Затова мнозинството не прие законопроекта на АТАКА срещу заменките.
Изследването сочи още, че за 2008 г. месечно в държавата са се давали 175 хиляди рушвета или 2.1 милиона подкупа годишно.У нас
· ЕК: Махнете некадърните чиновници
· Станишев готов да реди втори кабинет

По света
· Бесилка заплашва българин в Иран
· Путин предлага в Давос регионални фондове срещу световната криза

Коментари
· Скъсаха ни тотално на европейските изпити

Икономика
Ренета Петрова, зам-председател на федерация "Металици"-КНСБ: Емел Етем рискува живота на работници в "Кремиковци"

- Г-жо Петрова, какво се случва с рудник "Кремиковци", та се наложи спешно свикване на пресконференция?
- От лятото на 2008 г. федерацията ни, заедно с организацията ни в рудник "Кремиковци", алармираме за случващото се в този изоставен рудник. През октомври 2004 г. беше отнета концесията на рудника от бившия собственик Валентин Захариев, тъй като той не е платил нито една концесионна вноска от 1999 г. В рудника и сега има природни ресурси - баритна суровина и железна руда, и той представлява интерес за един нов концесионер. Това е отразено и в становището на Министерството на икономиката, която обещава до края на март да проведе търг, след което новият собственик ще си поеме отговорността по отношение на съоръжението. Но цялата тази процедура трае много дълго време.  В момента рудникът е изоставен, без охрана, съоръженията са разграбени. Условията, при които сега се трудят работниците, застрашават живота и здравето им. Съществува заплаха и за целия регион около рудника.