"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1019 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 10/02/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Опозицията напуска НС след АТАКА, но чак през април


 Опозицията ще последва примера на АТАКА и ще напусне парламента, но това ще стане чак през април. За това намерение съобщиха вчера депутати от ОДС и БНД, след като стана ясно, че ДСБ започва разговори тази седмица с останалите опозиционни партии за внасяне на вот на недоверие към правителството. Лидерът на ОДС Йордан Бакалов веднага отвърна на Костов, че още на 28 януари сините първи са обявили, че ще искат за пореден път оставката на кабинета и предлагат дясно обединение. Инициативата на СДС за поредното опозиционно обединение дойде, след като се разбра, че в същото време Костов преговаря задкулисно с БНД, за да оглави общ десен блок и да постави сините пред свършен факт.
По повод исканата оставка на кабинета лидерът на АТАКА Волен Сидеров бе категоричен, че не е получавал покана нито от Иван Костов, нито от Мартин Димитров или от когото и да било за разговори по вот на недоверие. АТАКА ще подкрепи искане за оставка на кабинета, въпреки че е напуснала НС, припомни Сидеров.
 У нас
· Кабинетът отлага поевтиняването на газа с два месеца
· Убиецът от Осиково бил спонсор на ГЕРБ

По света
· Еврокомисията пред разпадане заради изборите през юни
· ЕС свиква извънредна среща за финансовия срив

Коментари
· Бандитска вълна заля България преди поредната плесница от Брюксел

Икономика
Доц. Лиляна Вълчева, шеф на синдикат "Висше образование и наука": Даниел Вълчев плаща на социолози да плюят БАН
Европарите за образование се харчат от чиновници по семинари на хапване и пийване

- Доц. Вълчева, преди дни настояхте за запор на идеите на министър Даниел Вълчев и дори го упрекнахте в сепаратизъм. Какъв беше поводът?
- На първо място, стана ясно, че министър Вълчев държи в дълбока тайна готвения от него проектозакон за научни степени и звания. Това е дебатирал с колеги в резиденция Лозенец преди две седмици. Колегите ни потърсиха, защото и те не изповядват неговите идеи. Не приемаме разделянето на професорската длъжност. Трудно ни е да си обясним какво е това национален професор, университетски професор или академичен професор. Готви се дискриминация към хората, които изпълняват един и същ учебен процес или една и съща дейност.
За целия мандат на министър Вълчев, той понеже е към финала си, можем да кажем, че сме крайно недоволни от неговото единоначалие. Той не може да води диалог нито със социалните партньори като синдикатите, нито със съвета на ректорите. Твърдя, че малката група студенти, които са около него, далеч не са представителната част на всички студенти в страната. Още повече нашият министър много често се допитва до социолози и политолози, а стана ясно, че някои от тях са с платени проекти от фонд научни изследвания.