"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 102 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 11/02/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

АТАКА - втора сила в страната


В събота и неделя социолозите на държавната социологическа агенция - Национален център за изследване на общественото мнение няма да почиват. Те ще обработват данните от последното проучване на центъра, включващо и януарски параметри.
Според източници от НЦИОМ, тези данни извеждат АТАКА на второ място по доверие сред обществото след БСП. С 1,5% партията на Сидеров изпреварва царската. През ноември НДСВ беше на второ място с 8,2% доверие, а АТАКА - на трето със 7,4%.У нас
· Следствието бави 9 дни ДНК-aнализа за убийството в Пазарджик
· Шеф от Главното мюфтийство замесен в аферата с даренията

По света
· Путин заби нож в гърба на Израел
· Изгониха журналиста, пуснал карикатурите

Коментари
· Чужди агенти си разиграват коня в “Държавата на ужасите”
· Европа трябва да защитава ценностите си у дома

Икономика
· Незаконни каменни кариери и сметища затриват село Студена
· Падат цените на отчуждаваните имоти
Проф. Детелин Дачев, геолог: ДПС лъже електората си да отглежда тютюн
Нужна е нова агростратегия на България

- Проф.Дачев, замърсени ли са българските земи с тежки и вредни елементи?
- Въпросът замърсени ли са българските земи е много комплициран. Преди всичко поради това, че дълги години и до ден-днешен много експерти изобщо не желаят да признаят постиженията на българските геолози за изследването на съдържанието на тежки метали, радиоактивни елементи и пр. в българските земи. А има и площи, които са си природно наситени с различни елементи от милиони години. Пример в това отношение е Пирдопското поле. Години наред битуваше версията, че полето е замърсено от завода. Но истината е, че преобладаващите ветрове носят дима от местния металургичен завод не към полето, а нагоре към Стара планина. Самото Пирдопско поле е силно наситено с рудни частици на тежки метали, които са се свличали в продължение на 17-20 милиона години от Стара планина и от Средна гора. Това обаче беше установено със закъснение от управляващите. Те отказваха да се вслушат в твърденията на учените-геолози, които още през 1959 година установиха, че самото поле е едно депо на тежки метали. Тези проучвания бяха факт още преди построяването на завода. След това се намериха умници, които взеха много пари, за да направят карта на замърсяването на България. Дори поднесоха тези неверни данни на цялото Политбюро тогава. Те от своя страна огласиха на международни форуми, че имаме 47 000 дка замърсени земи с тежки метали. Това беше абсурдно. Просто към индустриално замърсените земи бяха включили и тези с природна обремененост. Сега сме направили схема към списъка на замърсените земи.