"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1034 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 27/02/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

АТАКА няма да допусне гавра с военните ни гробища в Македония


Остра реакция на българските националисти предизвика вчера намерението на Скопие да препогребе българските войни, загинали в Македония.
 "Всички кости на български офицери и войници, почиващи в български военни гробове, братски могили и военни гробища, трябва да бъдат препогребани и събрани в обща костница. Върху нея да стои македонски паметник, който да гласи: В памет на насилствено мобилизираните македонски войници в Българската армия през 1915-1918 г. и 1941-1944 г.". Такава е директивата, която владиката на Преспанско-Пелагонийската епархия Петър е спуснал до епархийските свещеници в Битолска област, съобщи вчера агенция "Фокус".
"Това би бил вандалски акт, защото няма значение дали мюсюлмани в с. Опълченско или християни в Македония разрушават гробища. Още по-лошо е, защото това са гробовете на хора, загинали във война. Никой, включително владика, не може да преправя гробища и да нарушава църковните канони" , заяви по този повод Волен Сидеров.
"АТАКА ще сезира ЕП, европейски фактори, включително и съда за подобни вандалски действия", категоричен беше лидерът на националистите.У нас
· Европейската банка: Кризата връща България 20 години назад
· Патриотите в Габрово излязоха на протест срещу "Свидетели на Йехова"

По света
· Русия пак спира газа към Украйна след 8 март
· САЩ: Кабинетът в София не води борба с корупцията и престъпността

Коментари
· Политици - с лопата да ги ринеш, държавници - със свещ да ги търсиш

Икономика
Янка Такева, шеф на Синдиката на българските учители: Общините да спрат да продават закритите училища
Нередовни учители си позволяват да пият с учениците

- Г-жо Такева, тези дни беше огласен проектозаконът за училищното образование. Вие взехте ли участие в изготвянето му?
- Не, но проектозаконът вече е качен и на сайта на Синдиката на българските учители и започва неговото обсъждане в цялата страна. Очакваме до 20 март законът да бъде съгласуван със социалните партньори в отрасловия съвет. Силно впечатление ми прави това, че законът е много всеобхватен. Обхваща всички политики, които трябва да се провеждат в образователната система. Най-големият проблем в българското образование беше лошата дисциплина в класната стая.