"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1039 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 7/03/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Властта пуска предизборно 2000 престъпници на свобода


Мнозинството в парламента вчера гласува предизборно пускането на свобода на 2000 затворници с приетите на първо четене промени в Закона за амнистията. Амнистията ще извади от килиите предимно цигани, които са постоянно присъствие в местата за лишаване от свобода. Те от своя страна ще агитират родата си да гласува за мнозинството, подкрепило предсрочното освобождаване.
Властта от няколко години се опитва да прокара решение за масова амнистия, но идеята й не се приема еднозначно. Има съмнения, че от нея ще се възползват някои от малкото осъдени за злоупотреби висши държавни служители и сключили споразумения със съда за по-леки санкции престъпници.
В затворите на страната в момента има 12 000 души. Последната амнистия в България е от 1990 г., когато от затворите са освободени около 3 800 души. Оттогава са издавани само индивидуални укази за помилване, какъвто беше случаят с предсрочното освобождаване от Гоце на ромския тартор Цветелин Кънчев преди президентския вот.

 У нас
· Кризата удря банките в България
· В безизходица Борисов допусна следизборен съюз с АТАКА
· Клеветник срещу Сидеров отнесе втора присъда

По света
· Търговията на Уолстрийт удари дъното, петролът поевтиня рекордно
· Българският шпионин подпали дипломатически скандал между Киев и Букурещ

Коментари
· БСП праща всеки пенсионер на безплатно море през 400 години

Икономика
Екологът Стефан Аврамов: Олигарсите печелят чрез заменките повече от наркобароните
Разчитам икономическата криза да спре безконтролното застрояване по Черноморието
- Господин Аврамов, природозащитни организации сезираха ДАНС и излязоха на протест заради заменките на гори. Като специалист каква е точно порочната схема и в полза на кого работи?
- При заменките на гори и земи юридически лица купуват парцели някъде в Северна България или на други места, където цените им са най-евтини и след това ги заменят с терени, които са на ключови места. Те могат да бъдат покрай големите градове, по Черноморското крайбрежие или край планински курорти. При едната от заменките на Христо Ковачки парцелите са разположени така, че да оформят скипистите, които той иска да придобие. Печалбата от такива терени е космическа. Т.е. купува се терен, където декара струва 200 лева, а след това се заменя за терен за един декар на място, където въпросният декар може да достигне и 1 милион евро.