"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1042 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 11/03/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Всеки десети гори с капаро за жилище


Почти всеки десети кандидат-купувач или 8% от общия брой капарирал жилище губи предварително дадените пари, защото банката, пред която кандидатства за кредит, отказва да отпусне заема, това показва статистиката за февруари на консултантите от Кредит Център.
Причината са новите по-строги изисквания на финансовите институции при отпускане на заем, коментират от компанията. Те съветват потенциалните купувачи да изчакат одобрението от банката и тогава да пристъпят към капариране.
67% от клиентите проучват пазара и възможностите за кредитиране и покупка на имот, но не пристъпват към действие. От тях повече от половината са решили да отложат евентуална сделка за след година, когато според тях икономическата рамка ще се стабилизира. Клиентите за ипотечни кредити стават все по-малко и по-предпазливи. Българинът купува все по-малко, потвърди и националната статистика. През януари 2009 г. приходите от продажби намаляват с 25,7% спрямо декември 2008 г., сочи изследване на НСИ.
 У нас
· Евродепутатът Димитър Стоянов: ЕС нарочно си затваря очите за пазара на цигански булки у нас
· НЦИОМ: АТАКА печели заради разочаровани от старите партии
· Изхвърлят лекари на улицата заради скрита приватизация

По света
· ЕС не вижда скорошен изход от кризата
· Прецакаха Паси за шеф на НАТО

Коментари
· Мерзко е да се клевети АТАКА от завист и злост

Икономика
Васил Яначков, председател на федерация "Металици" към КНСБ: ДАНС да разследва далаверите в „Кремиковци“
Управляващите да отговорят защо комбинатът е в криза, след като е взет 325 млн. евро заем

- Г-н Яначков, доволни ли сте от разговорите с министъра на икономиката и с премиера по време на протеста в понеделник?
- Ние водим делови разговори и не очакваме да сме доволни. Очакваме да има разсъждения и движение по въпросите, които поставяме. Не очакваме да ни посрещат с погачи. Проблемите са много тежки, но продължаваме да ги поставяме. Но никъде не сме срещнали отговор, че това, което искаме не е нормално и не бива да се говори по него. И на срещите с фирмата инвеститор, останала като единствен кандидат на този етап, и по исканията, които имаме за разследване на ситуацията в "Кремиковци", и в годините назад, и в този момент, и разбира се компенсационната програма за засегнатите от евентуално съкращение. Ние ще представим разчети, за да се знае за какво говорим. Настояваме за ранно пенсиониране, преквалификация и компенсации в пари на хората, които ще бъдат съкратени. По тази тема и след протеста и вчера водихме и продължаваме да водим преговори и с ръководството и със синдика на "Кремиковци".