"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1051 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 20/03/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Етем спря закон заради забрадките в училище


Изпълняващата длъжността министър-председател Емел Етем спря по своя преценка вчера разглеждането на законопроекта за училищното образование и предучилищната подготовка, внесен в кабинета от образователния министър Даниел Вълчев. Причина е залегналото в проекта предложение да се забрани носенето на забрадки и фереджета в клас.
В закона е записано, че българското училище е светско и учениците не може да носят символи, които по агресивен и натрапващ начин демонстрират религиозните предпочитания.
В отговор на въпрос каква е причината документът да не бъде одобрен, образователният министър Даниел Вълчев отговори лаконично с думите - "питайте ДПС". Вчера титулярът  Сергей Станишев бе в Брюксел. Преди да отпътува, премиерът посочи Емел Етем за свой заместник за три дни.У нас
· Разпитват аграрния министър за далаверите със заменки
· И Борис Велчев се усъмнил в уликите по делото "Белнейски"
· След натиск на АТАКА: Общинският съвет в Бургас клекна и се отказа да строи джамия

По света
· Наши циганки джебчийки изтарашиха Сидни
· Франция блокирана от стачка срещу политиката на Саркози

Коментари
· Неграмотници и поръчкови „изследователи“ отрекоха заплахата от фундаментализма

Икономика
Отец Боян Саръев: Държавата загуби Родопите
Етнически конфликт няма, той е религиозен. Целта е да няма български дух и самосъзнание в тази планина
- Отец Саръев, какъв е вашият прочит на разразилия се през последните дни конфликт в селата Гърмен и Рибново?
- Проблемите, които се нагнетяват в този край, живо ме интересуват и ги следя внимателно. Но за разлика от политиците, държавниците и някои медии, аз не съм изненадан. Взривът от подобно напрежение там зрее от 20 години и това не е тайна. Казано най-синтезирано, чрез исляма там се извършва потурчване, а Родопите са оставени на чужди интереси. Оказа се, че привикването на кмета Ахмед Башев и учителя Мурад Бошнак на разпит в ДАНС раздразни ДПС и обособилите се вече мюсюлмански анклави в тези части на страната. Депутатът от ДПС Ахмед Юсеин даже попита от национална телевизия: "Кой сега ще успокоява хората там?" Всичко това показва, че тази общност се чувства извън държавата, над нейните правила и норми, и болезнено реагира на всеки опит да се провери как се спазват законите и правата на хората там. Ситуацията в Гърмен и Рибново е показателна и в друг аспект - държавата и институциите отново показаха своята слабост и безсилие.