"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1057 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 27/03/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Евродепутати от БСП работят за разкола в българската църква


Евродепутатите от БСП се изпокараха грозно по време на приключилата вчера сесия в Страсбург относно писмо, заклеймяващо разкола в Българската православна църква. То е дело на червената Маруся Любчева, която предложи на колегите си от всички парламентарни групи да го подпишат. Част от евродепутатите на БСП обаче на практика бламираха колежката си, като не сложиха подписите си под възванието, въпреки съгласието на представителите на другите политически сили. Свидетели на резила сред социалистите станаха българските журналисти от регионални медии, поканени да присъстват на сесията в Страсбург. За да направят репортерите разлика между представителите на социалистите и на националистите от АТАКА в Европарламента, евродепутатът Димитър Стоянов наблегна на факта, че той и неговите колеги-националисти винаги работят в екип и подобни разпри са им непознати. "За нас най-важното е общата убеденост в каузата ни и това се оценява от избирателите. Затова смятам, че АТАКА ще има повече представители в следващия Европарламент след изборите през юни", каза Стоянов пред българските журналисти.

 У нас
· Министър Цветанов подписал три пъти повече заменки от обявените
· Над 2 милиона българи не пожелаха да гледат дебата Борисов-Станишев

По света
· Русия предлага обща световна валута
· Чехия замазва критики на премиера си към Обама

Коментари
· Политически резил по време на криза

Икономика
Д-р Пламен Радославов, КНСБ: Мюсюлманите не щат мъже гинеколози в Родопите

- Д-р Радославов, НЗОК е събрала 3,7 % от годишните здравни вноски за един месец. С тези темпове до края на годината ще станат около 44%. Как ще работи според вас касата при тези условия?
- През първия месеци на 2007 и 2008 г. се оказа, че процентът е съответно 7,5 и 7,6.  Според мен една от причините за по-лошите резултати сега е във високите такси в банките, където самоосигуряващите се внасят парите си. Сега един самоосигуряващ се трябва да плаща половината от 8% върху минималния осигурителен праг - това са 10,40 лв. на месец при 7,20 лв. в края на миналата година. Част от хората като че ли са стъписани и от високите сметки за ток и парно, от стреса от безработицата и др. Тази тенденция ще стане страшна, ако продължи цялото тримесечие. Но и разходите на касата за януари са 55,250 млн. лв.- с 22 млн. по-малко от миналогодишния. Това означава 20 млн. лв. по-малко пари в цялата здравна система, което е обезпокоително, защото това са пари за заплати на работещите в здравеопазването.