"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1067 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 8/04/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Сводници изпират над 1,3 млн. евро в земеделието ни


Земеделието у нас най-често се използва за изпиране на пари от трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Това каза на конференция за трафика на хора и изпирането на пари Георги Петрунов от Фондация "РискМонитор". 1 350 000 евро печелят трафикантите на хора у нас за година. По думите на Петрунов много често трафикантите изкупуват земеделски земи, за да влязат в бизнес, в който ползват много права. Според него има няколко основни техники за изпиране на пари в земеделието. Най-известната е, че трафикантите, които перат пари, декларират изкарана много по-голямо количество продукция от реално добитата. Друг вариант за изпирането на пари е определянето на изкупна цена на селскостопанската продукция от трафикантите и изнудването чрез рекет на малките производители. Те изкупуват стока на ниски цени, които сами определят и след това я продават на много по-висока цена.
Регионалните ръководители на организациите обикновено се намират в България и имат връзки с представители на властта, коментира Петрунов.
 У нас
· Общинар на АТАКА предупреди: Борисов ще отрови София с новия завод за отпадъци
· Доган ще прави избори от яхта за 15 млн. евро

По света
· Сомалийските пирати търгуват тайно живота на пленените българи
· Нов трус стресна Рим

Коментари
· Албански и турски диктат девалвират политиката в България и Македония

Икономика
· Токът пак скача от 1 юли
Димчо Кьосев, областен координатор на АТАКА в Силистра: Червените доведоха Силистра до фалит
Управлението на кмета Иво Андонов е опасно за града ни
- Г-н Кьосев, вие настояхте за оставката на кмета на Силистра Иво Андонов. Какви са мотивите за вашето искане?
- Кметът Андонов, който беше избран с подкрепата на БСП, нарушава чл. 41 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, който гласи, че кмет в 30-дневен срок от стъпването си в длъжност трябва да излезе от всички търговски  дружества. В противен случай нарушава този закон и попада под ударите на чл. 42 от същия закон, което означава, че трябва да бъде отстранен от длъжност. По наши данни кметът на Силистра участва в Асоциация "Крайдунавска Добруджа", където е управител и управляващ. В същото време Андонов си плаща възнаграждение от 29 000 лева от кметството към частното дружество. Тези действия на кмета попадат и под ударите на чл. 282 от Наказателния кодекс за облагодетелстване. Кметът участва и във фирма "Кипком" ООД, от която не е излязъл в законоустановения срок 30 дни след встъпването в длъжност. Това е третият му мандат. Получава се, че и предните два мандата той е бил нелегитимен и всички договори и актове, които е подписал също са недействителни. В момента той ме заплашва, че ще ме осъди. Аз не се страхувам от него. Той трябва да даде писмени обяснения за всичко това. Процедурата е тръгнала и се очаква решението на общинската избирателна комисия да го отстрани от длъжност.