"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1078 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 23/04/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Властта опрощава далаверите на Батко


Държавата в лицето на Министерство на финансите се провали в искането си да бъде конституирана като частен обвинител и граждански ищец по делото за далаверите във Фонд "Пътна инфраструктура". Вчера съдът даде ход на делото срещу бившия шеф на фонда Веселин Георгиев-Батко. Оказа се, че юрисконсултът на МФ Десислава Димитрова не е уточнила конкретна сума за щетата, защото прокуратурата също не била посочила такава.
От това следва, че при осъдителна присъда държавата няма да получи абсолютно нищо като обезщетение за нанесените от Батко щети.
Корупцията в учреждението и уреждането на родата на Георгиев с обществени поръчки станаха една от причините да се спрат еврофондовете за България. Фирмата на брата на Веселин Георгиев - "Биндер", е получила с далавера обществени поръчки за 120 млн. евро, твърди обвинението. За държавата са настъпили и вредни последици от това, че е загубила авторитета си пред европейските институции и са спрени пари по инфраструктурни проекти за милиони евро.
 У нас
· Волен Сидеров във Велико Търново: Позор е в града на бачо Киро да има турско, а не българско читалище
· Изгониха Ковачки от "Движение Напред"

По света
· Армения настоя Обама незабавно да признае геноцида
· Режат мераците на Турция да има зам.-шеф на НАТО

Коментари
· Мераците на Гоце Балкански

Икономика
Мирослава Лилова, председател на читалището в Дряново: ДПС ламти за европари, давани за българската култура
В училище горят националния флаг, директорката - симпатизантка на Доган, не дава гласност на случая

- Г-жо Лилова, откога съществува читалището в Дряново?
- Народно читалище "Развитие" е основано през 1869 г. и сега в началото на юни ще  честваме 140 години от създаването му. То се е утвърдило като културна институция не само на територията на Дряново, на област Габрово, а е едно от водещите читалища и в страната с различните си културни и просветни дейности. В момента разполагаме с богата библиотека - 83 000 речникови единици, имаме детска школа по изкуствата, където се обучават сега 130 деца по акордеон, пиано, китара, цигулка, вокална постановка и народни танци. Десетки хиляди жители на Дряново и околностите са оползотворили свободното време в детските си години в читалището. Тук имаме и развита художествена самодейност. Работим и по социални програми - имаме център за обществена подкрепа, която е делегирана държавна дейност.