"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1088 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 9/05/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Станишев и Доган в "зелена" далавера за 200 млн. евро


Станишев и Доган печелят милиони от незаконни сделки, свързани с екологията, съобщи Дойче Веле. Радиото се позова на еколози, които са подали информация до ДАНС. Строежът на хотели по Черноморието и в парк Странджа е незаконен, според специална договорка между кмета на Царево Петко Арнаудов и премиера Станишев масирано се застроява крайбрежната ивица, алармират еколозите. По техни данни повечето проекти за изграждане на пречиствателни станции в България са резултат от договорка между емисари на ДПС и общините, които си делят всеки 1 млн. евро от еврофондовете, определени за целта.
Още през 2007 г. Джевдет Чакъров обяви на конференция, че за отпадните води са предвидени 200 млн. евро. "Екологията е твърде важно нещо, за да се остави само в ръцете на еколозите. Един кмет, ако не разбира от бизнес - как да преобразува тия дадености в ефективни пазарни продукти, значи трябва да мине моята школа", разясни тогава на свои активисти Ахмед Доган, който сега дирижира присвояването на средствата.

 У нас
· Българската икономика се срива
· Външно пречи на евродепутатите да защитават националните интереси

По света
· Американците си признаха, че са устроили кървава баня в Афганистан
· Калфин оправда сомалийските пирати

Коментари
· Инфантилната политика на управляващите изправи държавата пред фалит

Икономика
· Държавата отказа да плаща такса "преглед" на пенсионерите
Журналистката Силвия Трендафилова: СКАТ разваля медийния комфорт на властта
Правителството на БСП осигурява чадър за драстичните нарушения в българския търговски център в Москва

- Госпожо Трендафилова, направихте разследване за нередностите в търговския център на България в Москва, което и стана причина да бъдете държани като заложници два часа и половина в сградата. Какви най-фрапиращи нарушения открихте?
- Центърът в Москва е комплекс от офиси, складове и жилищни площи, стопанисвани от българската държава на площ от 50 000 кв м. Огромна част от износа на български стоки за Русия се осъществява от фирми, чиито представителства са на територията на центъра. Неговият директор е с дипломатически паспорт и ранг втори секретар. Понастоящем това е Малина Божинова, снаха на депутата от БСП Георги Божинов. Г-жа Божинова извършва действия, с които уронва престижа и авторитета на България в Русия и грубо нарушава чл. 1 ал. 4 от устройствения правилник на центъра на промишлеността, който гласи "Центърът има дипломатически статут по Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. и се явява част от зоната на работа на посолството на България в Руската федерация". Т.е. прилага се принципът на екстериториалност. В разрез с тази разпоредба директорът Божинова дава резолюция да се окаже съдействие на службите от МВнР на Русия да проведат оперативно следствени действия на територията на центъра, без да е уведомен за това посланикът ни Пламен Грозданов.