"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1093 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 15/05/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Властта призна, че краде


Всяка втора от проверените обществени поръчки, обявени през миналата година, е сключена с далавера и в нарушение. Това става ясно от официално съобщение на правителствената информационна служба, което бе разпространено вчера.
През 2008 г. Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е установила виновно причинени вреди за 8 798 227 лв., сочи отчетът за дейността на ведомството през м. г.
Проверени са 1364 процедури за обществени поръчки на стойност 636 669 084 лв. При 706 от тях на стойност 306 838 974 лв. са установени 1445 нарушения. При финансовите инспекции са констатирани 262 случая на непроведени процедури за възлагане на обществени поръчки за 45 619 334 лв. при наличие на основание за това.
Открити са нарушения на бюджетната и финансово-стопанската дисциплина за 444 095 522 лв., като най-голям е размерът им при получателите на държавни помощи - 435 107 001 лв., в общини - 5 188 460 лв. и в търговските дружества с държавно участие - 2 894 433 лв.
От тях 294 са нарушения на Закона за счетоводството, а 62 - на нормативни актове, както и нарушения на специални закони, наредби, правилници и др.
Агенцията е установила обаче само 13 случая на нередности, измами и нарушения със средства от ЕС. Именно заради такива далавери, извършвани обаче по върховете на властта, ЕК блокира средствата от еврофондовете за България.

 У нас
· ГЕРБ застана зад ДПС във Варна
· Станишев се договорил с Доган зад гърба на БСП

По света
· Престъпността тревожи най-много българите преди изборите за ЕП
· Ислямисти вербуват джихадисти в интернет

Коментари
· Правителството в София не направи нищо за бизнеса

Икономика
· Властта отново удължи агонията на "Кремиковци"
Докторът на медицинските науки Тодор Кантарджиев: Късогледи политици съсипаха българската фармацевтична индустрия
Не бива да се създава истерия около свинския грип и да се плашат хората
- Доктор Кантарджиев, заявите преди дни, че истерията около свинския грип е вредна за обществото, а опасността от него е силно преувеличена. Какви са аргументите Ви като специалист за това твърдение?
- Еволюцията на микроорганизмите продължава, а така постоянно се създават нови вируси. Така нареченият свински грип просто е поредният появил се и около него не трябва да се създава истерия. Той не е изненада за учените. Това, че заразяването е станало във ферма в Мексико също е нормално. Обикновено такива преходи на генетичен материал от едни вируси в други стават там, където хора живеят в много тежък контакт с животни и птици. Грипът не е по-опасен от другите вируси, които причиняват сезонните епидемии и щеше да бъде доста по-тревожно, ако беше се появил пред есента, защото като сезонно  заболяване щеше да разболее повече хора.