"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1116 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 12/06/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Работници на Ковачки в Сърбия изритаха екипа му


Работниците от завода за амбалажна хартия и амбалаж "Владичин Хан" в Сърбия, чийто мажоритарен собственик е компанията "Брикел" на Христо Ковачки, нахлуха в административната сграда, изгониха шефовете и им заявиха да не се връщат без пари. Работниците твърдят, че са готови и на гладна стачка, тъй като от 12 месеца не са получавали заплати, а от пет години не са им внасяни осигуровки.
Според Йован Мичич, председател на Независимия синдикат ФОПА, мажоритарният собственик Ковачки не е изпълнил обещанията си, дадени при закупуването на акциите преди две години. "Когато преди две години Ковачки откупи на борсата мажоритарния пакет акции, той обеща повишаване на производството, изплащане на висящите задължения, но не изпълни нищо от това", обяви Мичич.
Финансовите проблеми на Ковачки се свързват с наливането на милиони в предизборната кампания за ЕП и национален парламент у нас. Партията му ЛИДЕР е част от проекта на Гоце за нов кабинет с участието на Доган след парламентарните избори.


 У нас
· Убиецът на сестрите Белнейски, посочен от БСП, се оказа менте
· Червените бесни на Станишев, пробутал любимците си в листите

По света
· Русия готова за свят без ядрено оръжие
· Сексафера свали белгийския посланик в Москва

Коментари
· Парламентарните избори ще бъдат белязани с черен пиар

Икономика
Венелин Сапунаров, фармацевт: Здравното министерство докара аптеките до фалит
Козметиката и хранителните добавки издържат фармацевтите

- Г-н Сапунаров, преди дни предупредихте, че 40% са паднали печалбите на аптеките от нова година насам, а за два месеца в София са закрити 22 аптеки. Какви са причините?
- Три седмици преди въвеждането на позитивния списък от 1 юни от Министерството на здравеопазването предупредихме, че ще има сътресения. От 1 юни по новата наредба аптекарите трябва да плащат медикаментите на дистрибутора, докато досега НЗОК ги плащаше директно. Преди 4-5 г. фармацевтите можеха да си позволят голям набор от лекарства, които да стоят в аптеката, а сега е това е невъзможно, особено за лекарствата по протоколи, т. нар. 100% безкасови. Повечето медикаменти за сериозните заболявания  като шизофрения, диабет и др. струват от 200 лв. до 4000-5000 лева за една опаковка. Аптеките нямат пари да  се зареждат - около 90% имат кредити, за да поддържат бизнеса, което беше нормално преди кризата. Сега трябва да вземат и кредити, за да купуват лекарства. Повечето  работят доста трудно, защото обслужването на рецепти по каса е доста трудоемко и създава напрежение - хората, които не са с рецепта на НЗОК, нямат желание да чакат. Отделно, че от 2 г. насам, след промяната на наредбата за надценките, повечето от нас не разполагат с капитали.