"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1144 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 14/07/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Свършиха парите за безработните


Парите за обезщетения за безработица, предвидени в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ), са свършили. Причината не е само растящата безработица, но и лошите разчети на социалното министерство. "Сумата, заложена във фонд "Безработица", е резултат от неправилните прогнози на МТСП. Те казват какъв е процентът на очакваната безработица, ние знаем какъв процент от безработните получават обезщетения. И на тази основа се прогнозира. Когато се правеше бюджетът, предупреждавахме, че обезщетенията са ниски, а при криза трябва да бъдат по-високи, както и че прогнозите за безработица са нереалистични. До последно Масларова твърдеше, че реалната безработица няма да бъде по-висока от 10%. Аз гарантирам, че ще бъде много по-висока", коментира бившият управител на НОИ Йордан Христосков.
Близо 2 пъти по-висока е сумата, изплатена като парични обезщетения за безработица за първите 6 месеца в сравнение със същия период на миналата година: 99 млн. лв. срещу 48 млн. лева. На практика парите във фонд "Безработица" са вече напълно изчерпани, защото за цялата 2009 г. са предвидени 101 млн. лв.
Колкото обаче и да е голям дефицитът във фондовете на социалното осигуряване, пенсии, майчинство и обезщетения, държавата по закон е длъжна да го покрие. Това означава, че и да се справи тази година, правителството ще има сериозен проблем с Бюджет 2010 г., защото антикризисна програма досега няма.
 У нас
· БТК готвeла тайна разпродажба на имоти
· И депутатите на Бойко стават "господари на мълчанието"

По света
· Станишев до последно лобира за Турция чрез договора "Набуко"
· Назначават обвинител да разследва мъченията на ЦРУ

Коментари
· Абдикирането на държавата превърна България в оазис за престъпниците

Икономика
· Разследват банките у нас за картел за лихвите
Павел Шопов, депутат на националистите: АТАКА беше съвестта на българския народ в 40-ия парламент
Изказванията на Волен Сидеров са истинско цунами в политическия живот

- Г-н Шопов, днес 21 националисти ще се закълнат като депутати на АТАКА в 41-вия парламент. Вие ще сте народен представител четвърти мандат. Каква е вашата равносметка за изминалото 40-о НС?
- По време на мандата на 40-ото Народно събрание ПГ АТАКА работи в една изключително агресивна среда. От самото начало, от нощта в изборите срещу отделни депутати на АТАКА започнаха неистова агресия и опити за изваждането на определени хора от групата и нейното разпадане. Затова имаше и условия, и предпоставки. Групата не беше хомогенна, а сформирана набързо от случайни хора. Причината е, че поради късното приемане на новия закон за политическите партии АТАКА не можа да се регистрира навреме и трябваше да прибегне до годен юридически субект за участие в парламентарните избори през 2005 година. Това наложи компромисната формула Коалиция АТАКА, която доведе до влизането на хора, които бяха абсолютно неадекватни или нямащи нищо общо с каузата и идеите на национализма.
Цялото 40-о Народно събрание беше една битка за оцеляване на ПГ на АТАКА. Това беше и битка за оцеляване и на политическата сила партия АТАКА.