"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1150 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 21/07/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Орешарски остави 380 млн. лева дупка в бюджета за юни


Над 380 милиона лева е дефицитът в бюджета на месечна база през юни. Това съобщи министърът на финансите Пламен Орешарски на последната си пресконференция. Излишъкът се е изпарил за последните шест месеца на тази година, стана ясно още от отчета на финансовото министерство. Само 173 млн. лв. излишък е останал  за първите шест месеца на годината. На месечна база обаче има сериозен срив, тъй като през май бюджетното салдо бе 555 млн. лв. Разликата в салдото през юни и май прави дефицит на месечна база. 
За тази година Брутният вътрешен продукт ще отбележи спад с 2.5 на сто, според разчетите на финансовото министерство в оставка. Според оценките на МВФ обаче Брутният вътрешен продукт ще бъде минус 7 на сто, а по оценки на ЕК от април минус 1.8 на сто.
Министърът призна, че повече от 2 млрд. лева от планираните приходи в бюджета за първото полугодие не са събрани. Най-тежко е положението при данък добавена стойност - ДДС.

 У нас
· АТАКА декларира в специален документ подкрепа за ГЕРБ
· РЗС се разпада две седмици след вота

По света
· НАТО затопля връзките с Русия
· Руски експерти: Газовата криза свали Станишев

Коментари
· Армията ни се топи, става слугински придатък към НАТО

Икономика
· Пенсионните фондове трупат загуби до 24%
Живко Билянов, координатор на АТАКА в област Смолян: Волята на избирателите в Смолян бе стъпкана от гласувалите в Турция
Ислямизацията в Родопите взема все по-застрашителни размери - учениците отсъстват от школо и ходят облечени в турски носии

- Г-н Билянов, какви са настроенията в Смолян, след като ДПС спечели два мандата в района благодарение на гласовете от Турция?
- Изборните резултати доказаха, че АТАКА е сериозна политическа сила със стабилно растящо доверие. Ние си останахме четвърта политическа сила в област Смолян, а в областния център сме трети по сила. Колкото до общата картина на народните представители от района, там нещата взеха неприятен и рязък обрат. Вторият мандат на ДПС бе спечелен с гласове, прехвърлени от избирателните секции в Турция, и така волята на избирателите в Смолян бе потъпкана. Партията на Доган е трета в региона, като тук нейното представителство далеч не е толкова ярко изразено в сравнение с останалите части на Родопите. Местните хора недоволстват от този развой на събитията, тъй като мнозинството от гласоподаватели не е показало, че желае това чрез вота си. Тази система на преразпределение на гласове не изразява пряко волята на народа и до голяма степен опорочава изборите. В случая тази методика позволява на Доган да осъществява пъклените си схеми за ислямизация и потурчване на Централните Родопи, където мюсюлманското население е в пъти по-малко, отколкото в съседните райони. Такова депесарско представителство в парламента местните хора не са желали и е несправедливо да им се налага против волята им.