"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1154 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 25/07/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Два бона нужни за издръжката на семейство за месец


Издръжката на живот на човек от четиричленно домакинство /двама възрастни и две деца/ в края на юни стигна 480.70 лева. За да живее без лишения, едно семейство трябва да разполага месечно с 1 923 лева: да се храни, да поддържа разходите си за дома, да се облича и образова. През миналия месец издръжката на човек е нараснала с 0,4% в сравнение с март. Спрямо 2008 г. обаче увеличението е с 5,3 на сто. Границата на бедност пък е 185 лв., което значи, че всеки трети пенсионер живее под нея /минималната пенсия е 134 лв./ Този праг на мизерията се базира на бедната потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване.
Така изчисли стандарта на българина Любен Томев, директор на Института за социални и синдикални изследвания /ИССИ/ към КНСБ. И прогнозира, че безработицата ще продължи да расте. Същото предрече и председателят на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски. Той смята, че минималният осигурителен доход не бива да се определя политически, а размерът му трябва да гарантира бъдеща минимална пенсия.


 У нас
· Лошите кредити удариха половин милиард лева
· Съветник на Гоце замесен в схема за купуване на изпити
· Разкол сред депутатите от ДСБ и СДС за подкрепата на кабинета Борисов

По света
· Американски политици и равини арестувани за корупция
· 200 ислямисти спипаха при спецакция в Турция

Коментари
· Тихо, да не ядосаме посланика!

Икономика
Райна Манджукова, Асоциацията на българските училища в чужбина: 18 000 българчета в Испания нямат достъп до българско училище
Вълчев и Калфин си отчитаха дейност, а от срещите ни с тях не произтече нищо

- Г-жо Манджукова, колко деца и колко училища включва вашата асоциация?
- Реално погледнато, държавна статистика на броя на децата, обучавани в български училища в чужбина, няма. Единствената статистика, която съществува, е в Испания, защото там държавата отчита броя на емиграцията. Според испанците българските граждани в училищна възраст са между 18 и 20 хиляди. Там има под 10 български училища, които обхващат минимален процент от тези деца. Българчетата в Испания не ходят на българско училище. Това се решава от родителите. 
В Чикаго Боянка Иванова, директор на тамошното школо "Джон Атанасов", е сметнала, че между 7000 и 10 000 са българчетата, а за тях има само 5 училища. Това е единственият американски град с толкова много български училища. Има две школа във Вашингтон, едното от което е към посолството и е на практика обучение на децата на дипломатите. Две училища има в Ню Йорк. От там нататък на фона на огромната емиграция в САЩ броят на училищата е много малък, но все пак има в Атланта (най-новото), в Бостън е много силно, а преди ден научихме, че има училище и в Лас Вегас.