"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1167 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 7/09/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Турска фирма без лиценз изпрати 15 българи на гибел в Охрид


Фирма без лиценз изпрати 15 българи на гибел в Охридското езеро. Дружеството "Солак тур" е организирало трагичното пътуване до Македония, по време на което стана инцидентът с кораба "Илинден", съобщи Иво Маринов, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма. Първоначалната информация сочи, че "Солак тур" не е туроператор и турагент, а само превозвач. Справка с "Дакси" показва, че собственици на дружеството са Айше и Юсуф Солакови. Дейността на фирмата се ограничава до "транспортно-превозна и спедиторска дейност на хора и товари". А също така "ресторантьорство и хотелиерство, таксиметрови услуги и производство и реализация на селскостопанска продукция". Дружеството е регистрирано в Кричим, но има поделение и в Кърджали.
Заради желанието на президента Георги Първанов да си направи пиар покрай трагедията с 15-те загинали българи в Македония, с близо два часа е било отложено излитането за България на правителствения самолет със спасените от водите на Охридското езеро наши сънародници. Вместо с изпратения от премиера Бойко Борисов самолет Първанов решил да отлети на президентския "Фалкон", а 37-те оцелели били принудени да чакат височайшата поява на Гоце.У нас
· Слави Бинев: Инвалидите трябва да търсят правата си в ЕС

По света
· Либия платила на лекарите, обявили Меграхи за смъртник
· Хага даде заден за санкции срещу България и Румъния

Коментари
· Бивши БСП-министри ще разследват сами себе си

Икономика
· Турска фирма кара българи да работят събота и неделя без пари
Райна Манджукова, председател на Агенцията за българите в чужбина: Предишното правителство бе забравило за българите в чужбина

- Г-жо Манджукова, вие наскоро оглавихте Държавната агенция за българите в чужбина. В какво състояние е ведомството, какви са неговите настоящи проблеми и приоритети?
- Служителите в Агенцията винаги са си вършили работата. Ние сме работили заедно прекрасно- всички са добри професионалисти и изпълняват отлично служебните си задължения. Проблем беше, че около година и половина българското правителство беше забравило за съществуването на ведомството. През тези 18 месеца държавната власт нищо не е изисквала от служителите в Държавната агенция за българите в чужбина. Въпреки това, те са продължавали на доброволни начала да изпълняват регулярните си задължения, организирани са различни форуми, митинги, конкурси. Например, точно по времето, когато Агенцията беше без председател, хората, заети в нея, са съумели да организират значим форум  в НДК по повод т.нар "Нова държавна политика за българите в чужбина". Въпреки това, липсата на внимание от страна на правителството към държавното звено остави своите негативни следи- хората бяха забравили изобщо, че е имало такова звено.