"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1170 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 10/09/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Кабинетът и ЕНП отсвириха Кунева за еврокомисар


Българското правителство и Европейската народна партия в един глас вчера обявиха, че Меглена Кунева няма да бъде номинирана за еврокомисар. Според вицепремиера Цветан Цветанов българската номинация за този пост ще бъде представена "в срок, но ще бъде различна от досегашната". Щом има ново правителство, ще има и нов комисар, отсече от своя страна председателят на ЕНП Вилфред Мартенс. Новият еврокомисар на България трябва да бъде от ГЕРБ, бе категоричен той. Изказването на Мартенс съвпада с първото работно посещение на Бойко Борисов като премиер в Брюксел, където тази тема се обсъжда. Меглена Кунева била бясна от реакцията на ЕНП и дори търсела връзки по високите етажи на Европарламента, които да натиснат Мартенс и Борисов за нейното оставане на настоящия пост. Кунева беше избрана за евродепутат, но се отказа и остана на комисарския пост. Както писа вестник "Атака", позовавайки се на западните медии, Кунева ще получи 1 милион евро под формата на различни компенсации при напускането на поста.
Вчера българският министър-председател разговаря с шефа на ЕНП и с председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент Жозеф Дол. По думите на председателя на ЕНП ясната воля на правителството за реформи вече е довела до смекчаване на подхода на Европейската комисия към страната ни.

 У нас
· Волен Сидеров подслушван по делото „Галерия“

По света
· Лондон помилва пияния убиец Шийлдс
· Москва се размина на косъм с два самоубийствени атентата

Коментари
· Вещиците на Станишев - на кладата на историята

Икономика
· АТАКА иска проверка за рекордно скъпата вода в Добричко
· Кръгът "Монтерей" контролирал турското карго в Кремиковци
Дамян Лазаров, председател на Комисията за защита на потребителите: Строги мерки срещу превозвачи и хотелиери ще сложат край на

-Г-н Лазаров, от официалната информация до момента по случая със загиналите в Охрид изглежда, че пътниците не са организирани от регистрирани туроператори. Как се осъществява самото нарушение и какви действия предприе Комисията за защита на потребителите?
- Започнахме проверки, но изникват много трудности. Според Закона за туризма агенциите трябва да бъдат регистрирани и да имат специален офис, а в случая говорим за лице, което няма офис, където да извършва съответната дейност. То не е обозначено и ако има място, в което посреща хора, които носят пари или му дават пари, за да може той да поеме някакви ангажименти към тях, това нещо е много трудно за откриване, почти неоткриваемо. Много трудно е да намерим тези агенции в момента, в който извършват дейността си. Така че, за да се предотврати тази дейност, възниква въпросът - какво може да се направи? А за да дадем отговор на въпроса какво може да се направи, трябва да възникне въпроса преди това - защо тя съществува? Има икономически предпоставки, тоест има ниша в която тази дейност се е появила. Пазарът предлага достатъчно много, за да може да имаме такова предлагане, което предполага, че е много трудно някой допълнително да се вклини вътре, без той да предложи нещо по-различно.