"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1171 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 11/09/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Брюксел размрази 156 милиона евро за българското земеделие


Еврокомисията размрази европарите за българското земеделие. Директорът на Главна дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на Еврокомисията Жан-Люк Демарти обяви при срещата си с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, че е подписал отблокирането на 156-те милиона евро по програма САПАРД. Найденов е част от делегацията на премиера Бойко Борисов, който бе на двудневна визита в Брюксел. С подписа на Демарти на практика стартира изплащането на блокираните средства по програмата, по която в продължение на година и половина не се превеждаха евросубсидии, заяви министър Найденов. Той е уверил Демарти, че усвояването на средствата по САПАРД ще става по правилата на ЕК. "Ще направим всичко възможно лошите практики от програмата да не се пренесат в програмата за развитие на селските райони", каза министър Найденов. До момента по програма САПАРД са платени 2 404 проекта със субсидия в размер на 793 902 398,94 лв. Общо по всички мерки по САПАРД остават за плащане 321 проекта със субсидия на обща стойност 156 068 493,82  лв. Над 300 проекта, които не са обработени, трябва да бъдат изплатени до края на годината, обяви министър Найденов.


У нас
· АТАКА иска министрите да следят приватизацията
· ВАП проверява турската фирма убиец след публикация на "Атака"

По света
· Джак Стро: Случаят с помилването на Шийлдс няма да се повтори
· Български стопаджия загина при наводненията в Истанбул

Коментари
· Първанов се мъчи да измъкне от Борисов "своя" сектор - енергетиката

Икономика
· Финансовият министър Симеон Дянков: Вдигаме пенсии и заплати, ако овладеем инфлацията
Огнян Пейчев, депутат на националистите: АТАКА ще отстоява намаляването на такса смет
- Г-н Пейчев, АТАКА готви нов проект за изчисление на такса смет. Какво ви притеснява от начина, по който се формираше тя досега?
- В своята предизборна програма АТАКА обяви война на бедността, на корупцията и далаверите. Дошъл е моментът да се въведе порядък в управлението на сметта и да се осигури прозрачност при формирането на данъка, както и съпоставимост между отделните типове населени места.
Притеснява ни неморалният начин на определянето на таксата. В момента тя се начислява на база на т. нар. данъчна оценка за физическите лица, а за фирмите се определя на базата на балансовата стойност. С последните промени в Закона за местните данъци и такси през 2009 г. в столицата е в размер на 1,6 промила. Това се прави от години по инерция, защото до голяма степен облекчава работата на общинската администрация. Формулата е много лесна за изчисление, удобна и безпроблемна за тях. И докато това устройва общинарите, не е в полза на гражданите, защото засяга техните интереси като данъкоплатци.