"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1173 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 14/09/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Обръчите на ДПС във фонд "Земеделие" източвали бюджета


В продължение на години държавният фонд "Земеделие" е бил център за различни икономически интереси и групи, които са източвали бюджета на страната. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов. Затова, според него, не било случайно, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е заявил, че фондът е едно от средствата за "разпределение на държавната баница".У нас
· Обръчите на Доган във фонд "Земеделие" източвали бюджета
· Масларова хвърлила 64 млн. лв. на вятъра за преквалификации
· Етем наляла 800 000 лева държавна пара за ремонт на джамии
· Волен Сидеров: Първанов и Доган могат да бъдат съдени

По света
· Кремъл обеща трудни дни на руските олигарси
· Стро изтъргувал убийството на английска полицайка

Коментари
· Народът иска да види Масларова осъдена

Икономика
Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните: Заплашват ме със змийска отрова

- Г-н Найденов, говори се, че при предишните трима земеделски министри много се е крало. Знае ли се какво се е случвало в агроведомството през последните 8 години?
- Един Бог знае какво е ставало там. Амбицията ни е да стигнем до по-голямата част от истината. Едва ли обаче ще стигнем до цялата истина за всички поразии, които са направени през тези 8 години. Последните години Министерството на земеделието и храните не е работило за интересите на земеделските стопани, а е било един вид брокерска къща. И министрите, и политическите им кабинети са се занимавали единствено с това да извадят нещо от поземления фонд, да го заменят, да го подарят или да го продадат, но срещу жълти стотинки. Но в никакъв случай с основното предназначение на ведомство -  да се възползват от големите възможности на общата селскостопанска политика на ЕС, от това да защитят българските интереси. Ще дам един пример - през май квотата ни за калкана е намалена, никой не я е защитил, т. е. предишните управляващи министерството са я проспали. Нотификациите на държавните помощи изтичат до края на 2009 г. Срокът да бъдат подадени отново е изтекъл през май-юни. Нищо, абсолютно не е направено. Основната функция на министерството е била заменена с друга. Ясно е каква е била тя - да се облагодетелстват определени кръгове и хора. Няма да спрем до тук. Останалото зависи от прокуратурата. Неискам да говоря от тяхно име. Министър Валери Цветанов не е единственият виновен и той няма да е изкупителната жертва. Ръководствата на ведомството преди него и техните политически кабинети са участвали в тези престъпни схеми на облагодетелстване.