"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1181 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 26/09/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Турска фирма спря строежа на магистрала "Люлин" заради Рамазан


Автомагистрала "Люлин" няма да бъде завършена в срок, тъй като турската фирма, която строи обекта "Мапа Ченгиз" пуснала работниците си да празнуват Рамазан. Това показа проверка на бТВ. Въпреки клаузата в договора, която задължава фирмата да работи 24 часа в денонощието, за да навакса закъснението в строежа, "Мапа Ченгиз" пуснала работниците си турци да празнуват Рамазан. Така на празника се оказва, че на обекта има само няколко души охрана. Магистрала "Люлин" трябва да бъде готова до края на 2010 г., защото в противен случай България рискува за загуби 111 милиона евро по програма ИСПА.
Турската фирма вече няколко пъти беше проверявана от Инспекцията по труда, която установи нарушения на трудовото законодателство. На работниците редовно не се плаща за извънреден труд. На обекта работят хиляда и сто човека. От тях би следвало в празнични и почивни дни, вкл. събота и неделя да работят между 800 и 900 души. Това коментира министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Министърът призна, че срокът за завършване на магистралата - 30.09.2010 г. не е особено реален.У нас
· Блокират делото срещу спонсора на Гоце Людмил Стойков
· Волен Сидеров: Касирането на изборите в Турция ще е знак, че България е променена

По света
· Братовчедът на Симеон на съд за корупция и измама
· Лидерите на Г-20 казаха „не“ на банкерските премии

Коментари
· Победата на Бокова е с горчив привкус

Икономика
· Пада таванът на пенсиите
Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие: Предишното правителство нарочно не е сключило договори за зимно почистване
За първи път в живота си виждам договор, в който на мястото на цената пише "до 41 млн. лв."

- Г-н министър, къде е супермодерният билдинг за 41 млн. лв., договорен като разширение на сградата на министерството от предшественика ви?
- Няма супермодерен билдинг, а незабележим корпус от 1300 кв. м. Много е интересен договорът за този прословут ремонт - типов, с цена "до 41 млн. лв. с ДДС". За първи път в живота си виждам такъв договор. Липсват количествени сметки, проекти, няма абсолютно нищо. В течение на работата са го запълвали със съдържание и цени, каквито са намерили за добре. В министерството е имало практика, предполагаща корупция - един и същи служител е избирал кой да е изпълнителят и след това е бил надзорник по изпълнението на договора. Местен е от дирекция в дирекция за удобство на клиента. Същото констатирахме и при контрола - сключени са договори, които са финансово необезпечени. Инспекторатът на министерството пък е проверявал сигнали на граждани, вместо да контролира големите сделки, които са от 15-20 млн. лв. нагоре. Затова отстранихме от инспектората и от административната дирекция хора, за които имахме съмнения. До встъпването в длъжност на новия екип министерството е било "Титаник", който се е движел в абсолютно погрешната за нас посока и в правилна за тези, които са управлявали преди нас.