"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1189 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 6/10/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

ДАНС следила и Бойко Борисов


ДАНС е следила и самия Борисов, както и много други политици и бизнесмени, съобщи вчера сайтът Фрогнюз, позовавайки се на съществуващи данни. Предполага се, че слухтенето е било извършвано уж в национален интерес, а всъщност са събирани компромати, въздействано е и са били рекетитани определени хора, които "застрашават" спокойствието на тройната коалиция и най-вече на клановете в БСП.
"ДАНС е работила като политическа полиция. Експремиерът Сергей Станишев и кръгове, близки до бившата ДС и Шесто управление, са дърпали конците в ДАНС", заяви вчера пред БНТ вътрешният министър Цветан Цветанов.
Все повече хора признават, че са били предупреждавани и директно заплашвани от лица, свързани с ДАНС. Между рекетираните от служители на българското ФБР имало действащи началници в МВР, бизнесмени и медийни шефове, твърдят бивши подчинени на Петко Сертов. Новото ръководство на ДАНС вече било установило, че много от папките с разработки на предшествениците му липсват от ведомството. "Обезкостена" е не само скандалната "Галерия", но и много други оперативни папки.


 У нас
· Неизгодни договори за 100 милиона лева сключило министерството
· Царят спечелил 2 млн. лв. от незаконна сеч на горите в Боровец

По света
· Норвегия е най-доброто място за живеене
· Полша разширява влиянието си в ЕС чрез Лисабонския договор

Коментари
· Манията за величие на САЩ провали Чикаго като олимпийска столица

Икономика
Инж. Румяна Михайлова, шеф на инспекцията по труда: Ще накараме турските фирми у нас да наемат само български работници

- Инж. Михайлова, вие наскоро оглавихте Главната инспекция по труда(ГИТ). Дълги години сте служили там, познавате я добре. Какви цели сте си поставили вече като изп. директор на ведомството?
- Преминала съм всички нива като редови инспектор и добре познавам системата в ГИТ. Опитът ми помага много при вземането на решения. Както знаете, миналата година бяха направени някои промени в Кодекса на труда (КТ), които разшириха правомощията на проверяващите и прецизираха някои казуси, свързани с упражняване на контрола. Освен това обаче, драстично се увеличиха размерите на глобите за нарушения на трудовото законодателство. Те бяха въведени с възпиращи и дисциплинарни функции, но след като вече година ги прилагаме, считаме, че са необходими нови разпоредби. Целта е реално да повишим ефективността на инспекционната работа. Необходимо е да се въведе диференциран подход при определяне размера на глобите. Тази промяна би мотивирала наложения размер на санкцията, като се отчете големината на предприятието и тежестта на нарушението. В противен случай се получава един порочен кръг. Глобяваният е заплашен от фалит, при което се опитва да сключи споразумение с инспектора. Самият проверяващ, от своя страна, взема десетки пъти по-ниска заплата от размерите на глобите, които налага. По този начин т. нар. ниво на корупционен риск се повишава неимоверно. Такива случаи, за съжаление, не липсват.