"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1192 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 9/10/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Делото „Галерия“ ползвано за дискредитиране на АТАКА


"С разработката "Галерия" са правени политически внушения във връзка с партия АТАКА и създалите я лица." Това заяви вчера председателят на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов. След заседанието на комисията стана ясно още, че са подслушвани разговори с политици, сред които е лидерът на АТАКА Волен Сидеров и неговата съпруга и главен редактор на в. "Атака" Капка Сидерова. "Това е грубо нарушаване на конституционните норми. Агенцията е била използвана като политически репресивен орган на тогавашните управляващи, заяви Волен Сидеров. Лидерът на патриотите поиска прокуратурата да се произнесе извършено ли е престъпление.
Информационното дело "Галерия" е открито без законово основание, а бившият шеф на ДАНС Петко Сертов не е в състояние да посочи коя класифицирана информация, публикувана в пресата и интернет, е основание за откриване на делото. Това стана ясно от обявеното вчера официално становище на Комисията за контрол на ДАНС. 
Стана ясно още, че Будимир Куйович е бил разпитван нерегламентирано от ДАНС и уговарян да даде компрометираща информация срещу политици. Във връзка с това комисията по ДАНС поиска да се запознае с цялата информация по случая "Куйович". 


 У нас
· Принц Кирил ощетил България с 2 милиарда долара
· Софийско село излиза на протест срещу „Мапа Дженгиз“
· Гоце пусна протежето си Добрев в битката срещу Станишев

По света
· Християнството е най-популярната религия в света
· Македония освободи Спаска Митрова от затвора

Коментари
· Тройната коалиция окраде и бюджета за догодина

Икономика
Зам.-председателят на АТАКА проф. Станислав Станилов:Културните паметници могат да бъдат защитени само с волята на хората
И старият закон забраняваше да се изнасят антики, но никой не го спазваше

- Г-н Станилов, защо подкрепихте промяната в Закона за културно наследство, според която доказването на собствеността върху културни паметници ще става без официален документ?
- Няма понятие "официален документ". Държавата е единствената, която може да издаде официален документ. По смисъла на Конституцията и на закона държавата не може да издава документи за собственост, това прави нотариатът. А пък движимата собственост изобщо не подлежи на документиране. Когато е паметник на културата и е купен от чужбина, ти получаваш документ. Но той не е държавен, а от юридическо лице и е валиден, ако това юридическо лице е регистрирано по смисъла на закона. Държавата може да издаде документ, ако имаш например колекция, изнесъл си я в чужбина за изложба и си я върнал обратно. Държавата документ за собственост на движим паметник не може да издава. Това са юридически съображения. Те са малко сложни и размити и могат да се четат и двупосочно. И затова е този шум, който за мен е безсмислен. Не смятам, че като се махне определението "официален", се служи на олигархията. Би трябвало да се обърнат хората към Конституционния съд, който всъщност наруши статуквото на рестриктивност за новия закон. С решението на Конституционния съд Законът за културното наследство престана да бъде рестриктивен, след като по давност може да се придобиват археологически паметници.