"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1195 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 13/10/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Станишев изгонил Овчаров от телевизионно предаване


Бившият премиер Сергей Станишев сам се предложил за гост в предаването "На четири очи" в неделя за сметка на поканения първо Румен Овчаров. Когато разбрал, че шефът на софийската организация ще бъде в студиото на Цветанка Ризова, бившият премиер лично се обадил на ръководството на Нова телевизия и изразил недоволството си, съобщи електронното издание Frognews, позовавайки се на колеги от националната медия. Председателят на БСП най-безцеремонно настоял той да е гост, а не опонентът му. Шефовете на Нова били неприятно изненадани от поведението му и поставянето на ултиматуми, но се съгласили на размяната само за да запазят добрия тон в отношенията си с БСП.
Отношенията между Станишев и Овчаров се изостриха неимоверно дни преди конгреса на столетницата на 18 октомври. На него юристите Михаил Миков и Татяна Дончева или техни подставени лица ще поискат да влезе точка за избирането на нов лидер. Ако такава не се приеме, двамата ще заведат дело, под предлог че конгресът е нелeгитимен. Делото щяло да продължи дълго, а през цялото време опонентите на Станишев щели да го представят като незаконен ръководител на БСП.

 У нас
· Съдят спонсори на Гоце и БСП за пране на пари
· Бивши министри пръснали за фитнес 150 хиляди лева държавни пари
· Експертите на АТАКА: Само Конституционният съд може да маха депутати

По света
· Българи експлоатирани като роби в Италия
· Либиец взриви италианска казарма

Коментари
· Станишев поведе БСП към гробището за политически партии

Икономика
· Цените на цигарите скачат, на алкохола - не
Проф. д.х.н. Марко Кирилов: Закрие ли се училището, селото умира
Българската образователна реформа няма защо да копира американската

- Проф. Кирилов, много остро критикувате Закона за училищното образование, какво не харесвате в него?
- Законът е опит за копиране на американската образователна система. До Х клас всички училища изучават еднакъв материал. Издава се някакъв документ за средно образование, който е с доста ниско ниво, за да могат и по-малко образованите да имат документ за завършено образование. С него може да се кандидатства направо за висше образование - от Х клас. Това е разликата с нашия закон. До Х клас българското и американското образование е еднакво - нивото е ниско за всички училища. В американската система обаче може да се кандидатства направо в университет с много сериозен изпит. Иначе болшинството от тези, които искат да кандидатстват висше, учат две години в частен колеж. При нас образованието до ХII клас е безплатно, няма частни колежи. Тук е голямата трудност пред управляващите: как да побългарят американската система. Не става. Ние трябва да си запазим гимназиите, т.е. да бъдем равностойни на онези частни колежи. А сега в ХI и ХII клас се изучава само български език и математика. Тази комбинация не мога да я разбера, математиката не бива да бъде при българския език, а при природните науки. Това се учи. Две години губи време, защото материалът след това не влиза в матурата. Матурата се държи върху наученото до Х клас.