"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1202 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 21/10/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Отзовават посланиците в Турция и САЩ заради изборни нарушения


Посланиците на България в Турция Бранимир Младенов и в САЩ Лъчезар Петков ще бъдат отзовани предсрочно заради нарушения на парламентарните избори. Това съобщи външният министър Румяна Желева, която уточни, че в момента върви дисциплинарно проучване в двете ни задгранични мисии. В хода на работата станало ясно, че чистачката в посолството във Вашингтон изхвърлила изборни документи. "Други са нарушенията в Турция, но дисциплинарното производство срещу посланика там е по-напреднало и е свързано с големи недоразумения, направо изумителни неща, отнасящи се до изборните книжа", твърди външният министър.
Известният юрист Явор Нотев, който оглави създадената по настояване на АТАКА парламентарна комисия за разследване на изборните резултати пръв разкри сериозни нередности като това, че протоколите от Турция до ЦИК са пътували повече от 2 месеца, а голяма част от книжата от чужбина дошли в чували в насипно състояние.
Посланиците в САЩ и Турция, които Желева се готви да върне, станаха известни още преди да заемат местата си. Петков замина за Вашингтон по изричното настояване на Гоце и Станишев, въпреки че е следствен за далавери с дипломатически имоти във Варшава. Посланикът ни в Анкара Младенов спечели доверието на Доган и ДПС с безгръбначното си поведение спрямо турските власти.

 У нас
· ЕК за пръв път ни даде доброжелателен доклад
· Царят иска да си върне още земи за 15 милиона лева

По света
· Австрия и Белгия казаха „не“ на Блеър за президент на ЕС
· България след Танзания и Того по свобода на словото

Коментари
· Станишев доказа, че мелодрамата е последен стадий на цинизма

Икономика
Адриана Негрева, оценител на културно-исторически паметници: Частните колекции трябва да бъдат извадени на светло
- Г-жо Негрева, как ще коментирате приетите от правителството промени в Закона за културното наследство?
- Промените касаеха доказването на собственост върху антики да става без наличието на т.нар. "официален" документ. Първо искам да е ясно, че много малко антични ценности могат да се докажат с документ. Такива са стари снимки, антиките с личен и семеен надпис и прочее. Повечето българи например държат монети от 18-19 в. от своите предци, намират се стари книги, оръжия от турско време, дори ценни икони. Изискването за доказване на произход по смисъла на закона отпреди промените би довело до масово фалшифициране на документи. За да се документира една вещ е достатъчно да се подпише декларация, че тази вещ е лична и не е обект на престъпление. При подадена невярна декларация обаче трябва да се налага наказание за документ с невярно съдържание. Според мен частните колекции ще останат както досега скрити, а това логично води до тяхната продажба зад границата.