"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 121 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 6/03/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

АТАКА нахрани бедни


Зам.-шефът на парламентарната група на партия АТАКА сготви благотворително на Сирни Заговезни в боянската църква "Свети Пантелеймон". Поводът е християнският празник, на който всички си искат прошка. "Предложението е на Румен Михайлов, който е боянчанин и е наш симпатизант", заяви пред "Атака" Павел Чернев. Преди близо два месеца Румен се обадил на Павел Чернев и му предложил да организират благотворителната кухня в храма "Свети Пантелеймон".


У нас
· АТАКА ще съди Ивелин Николов за клевета
· Пиян ДПС-областен откри културен център в Турция

По света
· Руският журналист убит при скандал за секс
· Зауахири: Днешният свят закриля семитите

Коментари
· Ревизията на прехода не е реваншизъм
· Проф. д-р Боян Лалов: Правото да не бъдеш безотечественик се дава по наследство

Икономика
· С. Ракево не иска да е сметище на София
· 1,6 млрд. лв. трябват за III-класните пътища
Проф. Божидар Димитров, шеф на НИМ: В ЕС ДПС ще загуби възможността си за рекет
Няма доблестен мафиот. Доган призна - да, аз съм престъпник, и се изпъчи гордо

- Проф. Димитров, коя е подходящата дата за националния празник на България? Питам ви, защото се предлагат и други дати освен 3 март ?
- 3 март бележи началото на българската държавност или поне на тази държавност, в която живеем днес. Така че тази дата за мен е безспорният национален празник. Протестът срещу тази дата започна от статията на Людмил Георгиев - българин, член на централното ръководство на ДПС. Ясно е, че ДПС не желае всяка година на тази дата да се напомня, че българският народ се е откъснал от османската империя, освободил се е от турско робство или турско владичество. Аз харесвам повече думата владичество, защото думата робство е обидна. Българският народ никога не се е състоял от роби. Като американските негри или руските крепостни селяни, чиито статут е на роби. Трябва да се знае обаче, че Руско-турската война е само заключителният етап на една дългогодишна борба на българския народ, Европа и Русия за нашето освобождение. Нямаше да има Руско-турска война, ако нямаше Цариградска конференция на великите сили, която взе решение за освобождението на България и изпълнител на това решение, с одобрение на великите сили, стана Русия. Но нямаше пък да има Цариградска конференция на Великите сили, ако нямаше Априлско въстание, където българският народ, с цената на своята кръв, на 30 000 свои верни синове и дъщери, направи решителна заявка за независимост. Показвайки на цяла Европа, че е узрял и готов за свобода. Т.е. Освобождението на 3 март е един процес, започнал на 20 април 1876 г. и завършил на 3 март 1878 г.