"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1213 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 3/11/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Излизаме от кризата догодина


Ще пречупим кризата през следващата година. През второто и третото тримесечие на 2010 г. икономиката ще премине от спад към растеж. Това заяви вчера председателят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски. Очакваното стопанско пробуждане догодина експертът обвързва с подобрената външна икономическа среда, а от там- и разширените търговски мрежи с чужбина. Експертът обясни, че се надява на ръст в сериозно намалелите чуждестранни инвестиции. Прохаски заяви, че изготвеният проектобюджет за 2010 г. е адекватен и стегнат. Заложените рестрикции са отговор на по-песимистичните очаквания, т.е. има презастрахователен ефект. Според експертът този вариант е далеч по-удачен от изготвянето на нереалистични прогнози. Ако нашите очаквания станат факт и икономическият ръст за 2-рото и 3-тото тримесечие се реализира, би трябвало в средата на годината да има допълнителен ресурс за увеличаване на пенсиите, посочи още Прохаски.


У нас
· Борисов насърчи агентите на ДАНС да разследват министрите му
· Сестрата на Илиана Йотова подаде оставка като шеф на здравната каса
· Волен Сидеров: Истинският преход в България започва едва сега

По света
· Слави Бинев поиска свободна търговия между Евросъюза и Латинска Америка
· Корупцията струвала на Испания 4,2 млрд. евро

Коментари
· Главното мюфтийство пак тиражира лъжи срещу България

Икономика
· Идва нова газова криза, алармира Румяна Желева
Д-р Цветан Райчинов, шеф на Българския лекарски съюз: Държавата не е дала нито лев за болните от 2004 година
- Д-р Райчинов, с какво от предлаганите промени в Закона за здравното осигуряване сте съгласни и какво ще се опитате да предотвратите на всяка цена?
- Съгласен съм с това, че управляващите в момента, без значение кои са те, имат право да намерят най-добрия начин за подобряване събираемостта на здравните вноски. Не е редно част от населението да плаща, други да не плащат, а да ползват всички. Съгласен съм и с това, че управляващите имат право да преценят структурата на НЗОК и кой да бъде директор. Мое мнение е, че НЗОК би трябвало да бъде надпартийна и надполитическа институция, тъй като тя трябва да служи на всеки гражданин, независимо от това какво е управлението в момента. Досега като че ли всеки следващ управляващ се упражняваше върху здравната каса. Надявам се, че това просто ще престане да се случва. Че ще се намери някаква форма на регулирано управление и в нея да бъдат представени и тези, които дават парите - пациентите, и тези, които получават парите - лекарите. В този смисъл не съм съгласен лекарите да бъдем изолирани изцяло от процесите на вземане на решения в здравеопазването, тъй като този закон на практика елиминира участието на съсловните организации в дейността по здравно осигуряване както по набиране, така и по разходване на средства и по видовете дейности, които ще бъдат оказвани като медицинска помощ. На практика елиминирана е и националната здравна каса, която няма особени функции според този закон. Елиминирано е, не знам защо, и Министерството на здравеопазването. Навсякъде решенията се взимат от Министерски съвет.