"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1214 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 4/11/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Свалят имунитета на Станишев


Главният прокурор Борис Велчев внесе в Народното събрание искане за свалянето на депутатския имунитет на бившия министър-председател Сергей Станишев. Предложението е направено от Софийска градска прокуратура и за него съобщи първи шефът й Николай Кокинов. Станишев е обвинен, че е загубил документи и материали, представляващи държавна тайна. Предвиденото наказание за разкриването на държавна тайна е до три години затвор, а за изгубването на документация до 5 години затвор. Кокинов добави, че държавното обвинение вече е уточнило колко точно доклада е изнесъл Станишев от ДАНС, но отказа да назове бройката. Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че Станишев е откраднал 10-11 секретни доклада на ДАНС. В тях се съдържала информация както за корупция по високите етажи на властта, така и за мерките за стабилизиране на банковата система, нарушения на областната управа в Плевен и за контрабандните канали. Часове след внасянето на искането от пресцентъра на БСП обявиха, че Станишев сам ще подаде писмено заявление за отказ от имунитета си на народен представител. Ако това стане, до гласуване по въпроса в пленарна зала няма да се стигне.


У нас
· Бойко Борисов: Най-големият ми успех е финансовата стабилност

По света
· Чешкият съд даде зелена светлина на Лисабонския договор
· Лондон измести Ню Йорк като финансова столица

Коментари
· Борисов прави всичко възможно да се справи с престъпността

Икономика
ВОЛЕН СИДЕРОВ: Дясното пространство у нас има нужда от окрупняване
Трябва да следваме модела на Италия за общ блок, но с преференциална листа
- Г-н Сидеров, може ли да се даде оценка на правителството върху 100 - те му дни като квалификация  - добра, лоша, по-добра...?
- Навикът да се коментират 100-те дни на всяко правителство е  условен срок, според мен, но така или иначе е станал традиция. Може да се каже, че за тези 100 дни най-важното нещо, което много хора не осъзнават, защото сме малко късопаметни, е, че вече не сме управлявани от червената олигархия с мандата на една турска партия. Не знам колко хора осъзнават това, когато се будят сутрин. Оттам нататък новото правителство на ГЕРБ, което ние от АТАКА подкрепяме, даде насока за една политика, доста различна от политиката на предишните правителства. Политика на откритост, на решителни реформи. От самото начало новият кабинет показа, че иска да направи съкращения на държавните разходи и 15% в администрацията, за което ние в АТАКА говорим още от миналия парламент. Заседанията в парламента се водят отговорно, следи се присъствието на депутатите. След дълги години от подземието на НС беше извадена една система, която маркира кой кога влиза и излиза. Макар че аз имам резерви към вписването на биометричните данни в карти и паспорти, отчитам, че когато те влязат в картата на депутата, ще се ликвидира гласуването с чужди карти. Това аз наричам въвеждане на правила. Хората искаха това.