"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1241 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 4/12/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Няма да доплащаме в болниците


Няма да доплащаме в болниците догодина. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков вчера. Хазната ще намери повече пари за здраве с допълнителни реформи, така че правителството да може да плаща "малко повече и много по-добре да управлява парите си".


У нас
· Бойко Борисов: Световната криза не удари спестяванията на българите
· Ексшефът на Гражданска защита прибирал подкупи за Етем
· Бюджет 2010 г. приет след 17 часа дебати с покрепата на АТАКА

По света
· Пакистан и Афганистан на нож с Обама заради войната
· И италианските националисти искат забрана на минаретата

Коментари
· Станишев доведе до фалит силовите министерства

Икономика
· Дават на болниците още 350 млн. лева
Огнян Стоичков, председател на комисията по образование: Ще спрем със закон домашното насилие
- Г-н Стоичков, науката е приоритет на управлението. Да ви попитам къде ще се прави наука в България, ако се ликвидира БАН, било като се остави на доизживяване или чрез директно закриване. Ние сме в ХХI век, век на интернет технологиите, всички държави залагат пари за наука, какво правим ние?
- Този ваш въпрос е много резонен. За мене БАН е центърът на науката в България, висшите учебни заведения също ще развиват наука и то без да се конфронтират, а да се допълват. Академията е на 140 години, тя е създадена малко след възстановяване на Българската екзархия през 1870 година, тя е част от нашата идентичност на българи, на държавност и доколко ще я има зависи от нас, зависи от държавната политика. Това е важното. Когато думите /обещанията/ и цифрите се разминават, за съжаление остават цифрите. И като дойде време за отчет и за цифри, тогава проличават истинските намерения. Управляващите трябваше да дадат пари, да ги предвидят в бизнесплана на държавата за следващата година и ако БАН не се преструктурира, не извърши всичко необходимо, тогава да последва ревизия на бюджета й. Да се направи на 6-месечието на 2010 година и да се каже - дадохме ви възможност, дадохме ви пари, вие не разчетохте правилно сигнала на държавата, не се реформирахте, държавата ви взема обратно парите. Това е бизнесмоделът на една дясна партия, която е партия на работодателите. Голяма част от колегите от ГЕРБ идват от частния сектор и знаят, че трябва да плащаш и да изискваш, после да глобяваш, ако не се изпълняват изискванията.