"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1245 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 9/12/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Сринаха незаконни палати край Бургас


Четири незаконни палата, построени в т.нар. рибарско селище Ченгене скеле край Бургас, бяха съборени вчера. Още в 10 сутринта булдозери се отправиха към постройките, охранявани от полицаи. След като бутнаха първата къща, полицаите отцепиха района и не допуснаха медиите до втората къща, определена за събаряне. Незаконните строежи са възникнали върху заграбени държавни и общински парцели и от горски фонд през последните 15 години.
Докато в Бургас събаряха незаконните къщи, кабинетът реши да сложи край на разпродаването на безценица на държавни гори. Пазарните цени на земите от горския фонд ще бъдат увеличени средно три пъти за страната, обяви зам.-министърът на земеделието Георги Костов.  Това се предвижда с новата наредба, която трябва да бъде приета до края на годината от Министерския съвет. Увеличението на цените за имотите край морето ще бъде с около 8-9 пъти, а за тези в планинските райони - 6-7 пъти.
 У нас
· Кабинетът вдига тройно цената на държавните гори
· „Бургас-Александруполис“ спира за година и половина
· Корумпираните ДПС депутати отиват зад решетките за минимум 10 години

По света
· Ислямисти удавиха Багдад в кръв след серия атентати
· US-телевизия дава на Агджа 2 млн. долара за интервю

Коментари
· В очакване на Големия потоп

Икономика
· С 10 лв. годишно поскъпва водата за софиянци
Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители: В средното образование влизат 32,5 милиона лева повече
Училището не е фирма, за да се управлява еднолично от директора
- Г-жо Такева, как ще определите бюджет 2010 за образованието, достатъчен ли е, за да се извършат заявените вече реформи?
- Синдикатът на българските учители по време на предизборната кампания за парламент предложи на всички партии, които кандидатстваха за 41-ото НС да подпишат едно политическо споразумение с нас със 7 приоритета за развитие на средното образование. Подписа го и ГЕРБ. То и до момента се спазва, както се спазиха и исканията ни за бюджет 2010 година. Бюджет 2010 г. е бюджет на страна, много сериозно засегната от икономическата криза. Но в средното образование не се намалява издръжката и единният разходен стандарт на учениците. Бюджет 2010 година е същият, какъвто е и 2009 г., а ние с него се справяме добре. Даже имаме увеличение на някои дейности, които са много важни за развитието на средното образование.