"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1248 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 12/12/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Янев превърнал комисията по корупция в ЕООД


Яне Янев е манипулирал антикорупционните скандали, докато е оглавявал Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси. Това стана ясно вчера, след като в присъствието на десетки журналисти и камери членовете на комисията, начело с новия й председател Димо Гяуров от ДСБ, отвориха запечатания кабинет на бившия й шеф Яне Янев. Журналистите видяха, че бюрото e пълно с незаведени сигнали и изходящи писма отпреди месец, неясно защо неразписани от Яне. Беше установено също, че има документи с входящи номер, на които бившият председател на комисията не е дал ход. По този начин Янев фактически е решавал еднолично кои антикорупционните сигнали да бъдат разглеждани и кои не. Според Димо Гяуров при заварения хаос няма гаранция, че сигнали за корупция и конфликт на интереси не са преснимани с цел рекет или изчезнали.
"Янев превърна комисията в ЕООД", заяви депутатът от АТАКА Валентин Николов и допълни: "Едно се обсъждаше в комисия - друго се оповестяваше от него. Получавахме материалите в последните минути и не можехме да вземем отношение. След заседание държеше да се изказва сам пред медиите, а ние научавахме на следващия ден за становище, което не сме одобрявали в комисията."
Изследване на агенция "Медиана" пък сочи, че Яне Янев е загубил рекорден брой привърженици в рамките на няколкото дни, през които тече скандалът. Лидерът на РЗС се е сринал с цели 13%.


У нас
· Сидеров в топ 10 на най-одобряваните политици, Янев - с поразяващ срив

По света
· Лидерите на ЕС не се разбраха за борбата с климатичните промени
· Съюзът няма да спасява Гърция от банкрут

Коментари
· Имперските амбиции на Анкара диктуват конференцията на ДПС

Икономика
· Плащаме ековноска в ЕС след пускане на еврофондовете
Експертът по сигурността към СОС Иван Бояджиев: Бившите военни министри са виновни за трагедията в Крумовград

- Като специалист смятате ли, че е възможно трагедията в Крумовград да е резултат от престъпно бездействие на местната власт към боеприпасите, намиращи се в близкото поделение?
- Това е огромна трагедия, плод на абсолютно безхаберие и стопанска разруха, но при нея трудно можем да виним местната управа на Крумовград, а и на Кърджали, защото това са институции, които не са специалисти и не могат да работят по тази проблематика. Смъртта на децата бе причинена от взрив на поне 60-годишна военна мина, която е наследство от 1945 г. - от началото на Студената война. Тогава е било минирано поречието на река Марица от страна на Гърция и Турция, и от наша страна. Преди около 3 г. случайно ми попадна една информация, че по линия на Европейския съюз е имало готовност да отпуснат пари за разминирането на тази територия в рамките на страната ни, но не стана ясно какво се случи. Един полковник от Министерството на отбраната (МО) каза пред репортери преди няколко дни, че полетата вече били разминирани, но това доста ме съмнява. Още повече, че в понеделник свещеник от църква в Крумовград заяви, че там навсякъде има мини, което за мен е абсолютно вярно, особено ако се има предвид за какво нехайство ставаше дума досега в армията.