"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1250 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 15/12/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

България си връща 27 имота в Турция


Кабинетът ще съди Турция за 53 български имота, твърди български всекидневник. Според министъра за българите в чужбина Божидар Димитров кабинетът вече отпуснал средства за наемане на адвокати, които да движат делата. Според Димитров България има реални шансове да си върне поне 27 от общо 53 имота. По думите му ставало въпрос за продължаване на вече започнали юридически усилия в тази посока, тъй като  наскоро имало прецедент с гръцки църковни имоти. Атина изгубила делата за тях в Турция, но по-късно завела жалба в Европейския съд по правата на човека, която е уважена.
Турция да върне заграбеното на България настояваше още от 2003 година лидерът на АТАКА Волен Сидеров. Освен тези имоти, според Ангорския договор от 1925 година, Турция трябва да върне частна собственост на прогонените от Източна Тракия и Мала Азия българи на стойност 5 милиарда долара.


У нас
· ВОЛЕН СИДЕРОВ: АТАКА върна европейския си облик през 2009 година
· Враца подкрепя референдум за новините на турски език

По света
· Берлускони в болница след нападение от луд
· Бъсеску остава президент след повторно преброяване на бюлетините

Коментари
· Престъпници в бяло изнасят тонове транжирани българи

Икономика
Николай Пехливанов, депутат от АТАКА: Само родни фирми да ползват парите от европроекти
При отчета на комисията “Станишев” ще има нови обвинения срещу бивши министри

- Г-н Пехливанов, вие сте заместник-председател на временната комисия за ревизия на сделките на кабинета "Станишев". На какъв етап към момента е работата й, след като мандатът й беше удължен с още два месеца.
- Работата е значителна по обем, не сме се занимавали с малки и дребни проблеми. Има единични сигнали на граждани, но в повечето случаи са от компетенцията на други, по-тясно специализирани държавни органи. В комисията подхванахме по-мащабни теми, които са обект на обществен интерес.
Изпратихме писма до всички институции и вече имаме обратната информация, която обработваме в пет работни групи заедно с постъпилите сигнали за злоупотреби. До този петък всяка група трябва да излезе със становище. Очакваме след Нова година да се проведе заседание, на което ще бъдат огласени обобщените резултати. По моя инициатива се учреди група, която се занимава със злополучните заменки. Най-много документи имаме за заменени имоти - най-вече гори, срещу парцели по Черноморието. Статутът на всички земи впоследствие е променен, което означава, че заменките са били част от далавераджийска схема, по която е работено с години.