"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1252 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 17/12/2009
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

От СЕМ признаха: Новините на турски са прецедент за Европа


"Националните телевизии в Европа не излъчват новини на турски език по първите си канали." Това заявиха вчера представителите на СЕМ - Мая Вапцарова и Маргарита Пешева, по време на среща с парламентарната група на АТАКА, проведена в Народното събрание по инициатива на националистите. "Новините са с ниска гледаемост, а и колко ли от зрителите ги разбират - защото са на език, който не се говори от българските турци", призна председателката на СЕМ Мая Вапцарова.
Преизбраният с гласовете на турците Гоце направи всичко възможно, за да омаловажи предложението на АТАКА и ГЕРБ за референдума за новините. Гоце обяви за неуместно не само допитването до народа, но и дебатът по темата. "Нито Първанов, нито Конституционният съд могат да забранят провеждането на референдум, ако парламентът приеме решение за провеждането му", обобщи Сидеров.

 У нас
· Цветан Цветанов: Обирите са политически удар срещу кабинета

По света
· Обама прехвърля затворниците от Гуантанамо до Чикаго
· Архитектът на реформите в Русия почина мистериозно

Коментари
· Скандалът с подкупните рефери от „роден“ стана „международен“

Икономика
· Еврокомисията даде още 37 млн. евро за българските фермери
ВОЛЕН СИДЕРОВ: Провеждането на референдум е победа на българската демокрация
С емисиите по БНТ се оказва, че България е дуалистична държава, което не е вярно
- Г-н Сидеров, идеята за референдум за новините на турски език беше съобщена във вторник лично от премиера Бойко Борисов и от Вас. Не е ли парадоксално точно по тази тема да е първият референдум?
- За каквото и да се направи референдум, винаги ще има хора, които ще кажат - ама това ли е сега най-важното. Не може да се угоди на всички. Тук въпросът е, че референдумът не се е използвал досега през последните 20 години. Има закон, който регламентира допитването до народа. Този закон не е много добър между другото. Той е от времето на Жан Виденов и аз смятам, че трябва да бъде поправен. Но все пак това е закон, който дава възможност да се прави допитване до народа. Според него с  подписка от 1/5 от депутатите може да се внесе предложение и Народното събрание гласува и решава. След което президентът в едномесечен срок е длъжен да насрочи референдум и два месеца след насрочването му той да се проведе.