"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1260 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 5/01/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Спират съкращенията на работници във фирмите


"Повишаването на безработицата у нас спира и хората ще започнат да усещат излизането на България от кризата". Това заяви финансовият министър Симеон Дянков в първия работен ден за годината. Дъното на кризата е ноември - февруари, но очаквам до пролетта да излезем от нея. По думите му България се справя най-добре в региона. "Това обаче не означава, че хората го усещат по джобовете", обяви Дянков. "Най-голямата ми надежда е през пролетта да излезем от кризата, убеден съм, че единственият начин за излизане от кризата е глътка въздух за бизнеса. Започнахме изплащане на задълженията към земеделците, строителите и някои други браншове и към пролетта ще излезем от кризата, но още няколко трудни месеца ни предстоят", каза Дянков.
България ще има най-ниските данъци в Европа до края на мандата на ГЕРБ, прогнозира още финансист номер едно на републиката. Симеон Дянков обясни, че заради стабилната фискална политика на страната ни много инвеститори, които са планирали да реализират проектите си в Румъния или Гърция, се насочват към България.У нас
· РЗС плагиатства АТАКА
· Гоце раздава по орден на седмица

По света
· Страх от тероризъм тресе Щатите
· Балканските мафии са едни от най-могъщите в света

Коментари
· Сомалийските „пирати“ май ще се окажат наши съюзници

Икономика
· Идват още европари за селата
Димитър Карбов, депутат от АТАКА: Бившият кабинет подари 4200 дка плаж за 11 ст. на квадрат

- Г-н Карбов, кабинетът "Станишев" досъсипа Български морски флот. Има ли някакъв шанс новото правителство да преразгледа тази приватизационна сделка?
- Държавата в лицето на кабинета на ГЕРБ има уникалния шанс да си възстанови част от собствеността в БМФ, или така наречената златна акция. Българо-германският консорциум "Кей Джи Меритайм Шипинг", който закупи 70 % от капитала на параходство "Български морски флот", има сериозен проблем заради обещанията им в инвестиционната политика. Предвид икономическата криза фирмата не може да осигури тези инвестиции. Това е шанс за държавата да си възстанови част от акциите в параходството.
В предизборните си срещи с варненци аз настоях за преразглеждане на сделката и да се направи ревизия следприватизационно какво се случва в това предприятие, в което държавата остава акционер. Лично аз останах неудовлетворен от това, което се случи преди Коледа, а то беше, че държавата даде гратисен период в инвестиционната политика на фирмата-приватизатор "Кей Джи Меритайм Шипинг", разсрочиха им договореното, тъй като в приватизационния договор фирмата трябваше да изпълни една сериозна инвестиционна програма. Тя основно е свързана с това да се купуват нови кораби. В края на 2009 г. трябваше да излезе отчетът на Агенцията за следприватизационен контрол, от който аз очаквах да има негативен доклад и държавата да има възможност да си възвърне златната акция в БМФ.
В момента пазарите са затворени, корабите почти не пътуват, има много навързани кораби, и реално "Кей Джи Меритайм Шипинг" не могат да погасяват заемите си към своите кредитори. Затова банките отказват да им дадат пари за инвестиционната политика на фирмата.