"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1281 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 29/01/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Съдът пусна Хамстера срещу 20 000 лева


Софийският апелативен съд пусна вчера от ареста един от тарторите на бандата за отвличания "Наглите" Антон Петров - Хамстера срещу парична гаранция от 20 000 лева. Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване или протест. Според адвоката на Хамстера - Ваня Траянова, в мотивите на съда е записано, че магистратите вече са разколебани за престъпната дейност на Петров. Оказа се, че срещу Хамстера няма и повдигнато обвинение за пране на пари, което беше един от доводите на 21 януари Софийският градски съд да го остави зад решетките. Според адвокат Траянова, такова обвинение не е повдигано, а единственото, за което Хамстера е уличен, е белязана 100-левова банкнота, която е открита в портмонето на съпругата му. Според обвинението Антон Петров е член на организирана престъпна група за отвличания. Паричната гаранция от 20 000 лева била определена предвид високите доходи, които Хамстера имал, тъй като те са отбелязани в данъчната му декларация.У нас
· Разследват спонсора на БСП за натиск върху свидетел
· Уволниха шеф в Свищовската академия заради офшорки

По света
· Обама: Войната в Ирак приключва
· Отлагат парламентарните избори в Хаити заради труса

Коментари
· Съдебната милост към хората на Доган е подигравка с обществото

Икономика
Явор Нотев, депутат от АТАКА: Пияните шофьори не трябва да се отървават само с глоби
Мъртвите текстове в закона за движение по пътищата трябва да отпаднат

- Г-н Нотев, прокуратурата предлага промяна в Наказателния кодекс, според която пияните шофьори, които карат с над 1,2 промила алкохол, да не стигат до съд, а направо да бъдат глобявани солено. Вие сте зам.-председател на парламентарната правна комисия. Как гледате на тази идея?
- Засега като на идея. Главният прокурор Борис Велчев е загрижен за натовареността на ръководената от него система, както и в цялост натовареността на съдебната система. От друга страна, ако точно тези деяния ги изнесем от кръга на престъпленията и те станат наказуеми по един друг административен ред, като че ли ще олекне самата същност на обществената оценка. Аз съм сигурен, че ще има сериозни дебати. Въпросът не може да бъде решен лесно.
Беше направен опит въпросът да бъде решен с т. нар. бързо производство, но законодателно това не заработи, просто защото чисто обективно се създадоха пречки. Известно е, че количеството на алкохол в кръвта на водача се установява с химическа експертиза. Ако експертизата се оспори, се проверяват резултатите от първата химическа проба. И така или иначе нещата се протакат до момента, в който делото започне да се движи по общия ред.