"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1288 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 6/02/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Станишев съсипал военната ни промишленост


Тройната коалиция оставила тежко наследство в Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизацията на страната. Това разкри вчера премиерът Бойко Борисов. В архивите на съвета не се откриват следи от действия по всички области на отговорност, работата на съвета е била сведена до издаване на лицензи и разрешения по закона за експортния контрол на оръжие, изделия и технологии с двойна употреба. Констатирахме, че има огромни пропуски - не е воден задължителният публичен регистър на лицензираните за външнотърговска дейност с оръжие и за транспортиране на оръжия, както и регистрираните за брокерска дейност, каза премиерът.
Борисов съобщи още, че в секретариата на съвета е установено двойно деловодство - служителите недопустимо пряко са комуникирали с фирмите, кандидатстващи за лицензи, и са получавали на ръка документацията.
Разпоредих тази практика да бъде преустановена, заяви Борисов.


 


 У нас
· Забраниха за 5 години отглеждането на ГМО
· АТАКА пита: Защо изселниците взимат високи пенсии?

По света
· ЕК ще прави специална служба по отпадъците
· Посланикът на Кипър търси подкрепа от АТАКА за изтегляне на турците

Коментари
· Догановите башибозуци пак се гаврят с историческата ни памет

Икономика
· Дават 148 милиона за болници и домове за деца
Проф. Георги Бакалов, директор на Главна агенция "Архиви": Архивите доказват турските зверства при арменския геноцид
Досегашните правителства не направиха нищо за тракийските българи
- Проф.Бакалов, как оценявате факта, че парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията отхвърли законопроектите за уреждане на дълга на Турция към тракийските и малоазийски българи и за признаване на геноцида над арменците?
- Проблемът с обезщетяването на тракийските и малоазиатските българи е сложен като технология, защото е необходимо да се назначи комисия от финансови специалисти, които да оценят по документи какви имущества са притежавали нашите сънародници там. Те са в различни валути, които в момента не са актуални. Трябва да се прецени каква е тяхната себестойност сега, с оглед на това да се представи една по-обобщаваща вече сума, която трябва да бъде компенсирана от турска страна. Има някакви догадки, че тази сума варира от 10 до 17 млрд. долара. Но може да бъде и повече. След като тази смесена комисия стигне до консенсус за реално понесените загуби от нашите сънародници, въз основа на подписания и неизпълнен Ангорски договор от 1925 година, вече Турция трябва да вземе политическо решение и да изплати сумите на наследниците. Данните, които имаме в архивите, са за около 51 000 семейства.