"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1291 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 10/02/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

„Наглото“ ченге натопило Колев за убиец на Белнейски


Полицаят Йордан Костов, когото МВР уличи като помагач на групата за отвличания "Наглите", е посочил Лазар Колев като убиец на сестрите Белнейски. Арестуваният служител на МВР, който е разследван за вземане на подкупи от "Наглите", за да ги урежда с отпуск, през който те отвличали, стигнал до заключението за съпричастността на 30-годишния Лазар Колев след разговор с негов съкилийник. Полицаят примамил престъпника с цигари и правото да говори по мобилен телефон, което иначе в затвора е забранено. Костов имал няколко срещи със съкилийника на Лазар Колев от Пазарджишкия затвор, при които го убедил, че трябва да свидетелства срещу облекчаване на наказанието си. Според неговите показания Лазар Колев сам се бил похвали с убийството на сестрите, като за своя "принос" към вече 4-годишното разследване поискал предсрочно освобождаване, което обаче така и не получил.
Преди седмица родителите на Росица и Христина Белнейски съобщиха, че смятат да съдят България в Европейския съд, ако делото за двойното убийство бъде прекратено.

 У нас
· Борисов отряза Гоце за ветото върху военния закон

По света
· Европейският парламент одобри новата Еврокомисия
· Франция одобри план за засилване на националната идентичност

Коментари
· Националното достойнство е опора на държавата

Икономика
Петър Хлебаров, депутат от АТАКА: Още трима депутати напускат Яне Янев
ДПС министрите превърнаха земеделското ведомство в своя бащиния

- Г-н Хлебаров, вие сте член на парламентарната правна комисия. Обяснете в каква посока са подкрепените от АТАКА промени в НПК, които минаха на първо четене?
- Промените се налагат от нуждата от опростяване на наказателните производства и намаляването на формализма. До голяма степен забавянето на наказателния процес е предизвикано както от формалността на наказателната процедура, така и от възможностите, които законодателството дава на подсъдимите да възпрепятстват производството. Това води до липса на ефективност в съдебната система. Сега се разширява кръгът на субектите, които са оправомощени да извършват действия по разследването. Разширява се приложното поле на информацията, която да може да се използва като доказателствен материал. Дава се и по-голяма възможност на прокурора да упражни пълноценно функцията си, свързана с наказателното преследване като например протестиране на връщането на делата на досъдебното производство. В тази връзка вредно е спекулирането със засилване, нечие лоби в системата. Подобно нещо води към излишно изостряне и противопоставяне между съд и прокуратура.