"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 132 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 18/03/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Европарламентът: Спрете сделката за киноцентъра!


Депутати от Европейския парламент вчера изразиха безпокойство от сделката за приватизация на "Бояна филм" ЕАД. Това стана след като единствено АТАКА внесе докладна в Народното събрание за порочната сделка по продажбата на киноцентъра. Останалите български депутати за съжаление не защитиха националните интереси на родното кинопроизводство. Националистите предложиха да се създаде комисия, която да провери редовността на сделката, при която Агенцията по приватизация продаде филмовия център за малко повече от 5 млн.евро на американската "Ню имидж". Подкрепиха ги единствено депутати от БНС и СДС.


У нас
· Липсата на достатъчно зали и съдии бавело делата
· Европарламентът зове: Спрете сделката “Бояна филм”

По света
· 250 хиляди студенти блокираха Франция
· САЩ започнаха най-голямата военна операция в Ирак

Коментари
· Калфин и Kунева в тиха война

Икономика
· От 7% на 20% скача ДДС за туризма
· Тече поголовна незаконна сеч в Ботевградско
Борислав Йотов, професор по международно право: US-базите са развъдник на проституция и хазарт
Ирански учени казват: "Нашите ракети не могат да достигнат САЩ, но до България ще долетят!"

- Г-н Йотов, като специалист по международно право бихте ли обяснили какъв евентуално ще бъде статутът на военните бази, които нашата държава се готви да предостави на САЩ.
- За да изясним какво представляват военните бази от гледна точка на международното право, понеже това е свързано с института на суверенитета, налага се да разясним неговата същност. Суверенитетът представлява върховенство, независимост, самостоятелност на властта на определена държава във вътрешните и външните й работи. Основата на суверенитета е правото на нациите на самоопределение. Държавен суверенитет притежават всички държави, независимо от големината на тяхната територия, броя на населението и обществения им строй. Суверенитетът е основен и общопризнат принцип на международното право и е отразен в устава на ООН, където нарушаването му се квалифицира като проява на империализъм.