"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1321 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 16/03/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева: Гръцки сценарий у нас няма да има


Гръцкият сценарий не е възможен в момента в България, заяви еврокомисар Кристалина Георгиева, която се срещна вчера с премиера по време на визитата си у нас. Според бившата вицепрезидентка на Световната банка огромните икономически проблеми на южната ни съседка се дължат на безотговорно отношение към бюджета, докато в България картината е коренно различна. "Сега не виждам опасност като гръцката да виси над страната, защото правителството е дисциплинирано и не само, че е много внимателно в разходната част на бюджета, но се старае да намери пътища за укрепване на приходната му част, включително и с това, което успешно беше направено по отприщване на еврофондовете", коментира тя.
Георгиева призова българите да имат повече самочувствие. В предаването "На четири очи" по Нова телевизия тя даде за пример българските кандидатки за работа в нейния офис в Брюксел. "И петте бяха перфектни, затова ние българите трябва да си вярваме повече", обобщи тя.
"Ние сме гъвкави в условията на финансова криза, следим внимателно приходите и разходите и приемането на непопулярни мерки е неизбежно", каза от своя страна премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция с Георгиева. 
 У нас
· Според шефа на СГС Ал. Петров не е бил агент под прикритие
· Цветанов иска от Гоце списък на олигарсите

По света
· Търговията с оръжие върви нагоре въпреки кризата
· Шоков ръст на цените в Гърция

Коментари
· Болниците удариха дъното при Станишев , не сега

Икономика
· Погнаха олигарси за неплатени данъци
· Бивш шеф източвал пари от пътното в Разград
Елена Янкова, директор на фондация "Инициатива за здраве": Всяко българче може да си купи амфетамин за 12 лева
- Г-жо Янкова, преди дни алармирахте, че се увеличава употребата на наркотици сред ученици и деца. Какви са причините за това?
- Нямам точни данни за тенденцията сред ученици и деца. Ние работим предимно с хероинови потребители и мога да кажа, че хероинът все още е най-разпространеният наркотик за България. През последните две-три години обаче се наблюдава рязко увеличение на употребата на амфетамини сред нашите "клиенти". В момента се случва нещо страшно  - увеличават се случаите на поява на бактерии на антракс в хероина по света. Тази болест е характерна с високата степен на смъртност сред заразените, затова и се използва като химическо оръжие. За опасността сочат данни на НЦН, които при появата на нови наркотични вещества на пазара, информират съответните организации, като нашата фондация, които работим със зависимите. Скоро в Германия е имало смъртен случай, предизвикан от антракс в хероина.