"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1325 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 20/03/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Четири партии единни: Гоце е потъпкал конституцията


ГЕРБ, АТАКА, Синята коалиция и РЗС започнаха вчера подписка за прекратяване на правомощията на президента Георги Първанов. Това стана ясно след близо три часа консултации на представители на четирите партии. "Първанов потъпка конституцията и трябва да плати това с поста си", заяви зам.-председателят на АТАКА Десислав Чуколов. По думите му инициативата за свалянето на Гоце дори е закъсняла, защото за 8 г. той неведнъж е газил основния закон. Чуколов припомни, че АТАКА няколко пъти е искала отстраняването му заради изборни манипулации, за действия срещу интересите на България, за това, че връчи мандата на ДПС и стана архитект на тройната коалиция, за скандала с посланиците в САЩ и Турция, които отказа да отстрани въпреки извършените от тях груби манипулации на изборите през 2009 г. 
"В мотивите сме посочили четири групи нарушения на конституцията, които Първанов е допускал във времето", заяви от своя страна Красимир Велчев от ГЕРБ.
За стартиране на процедурата са нужни 60 депутатски подписа, а за да бъде одобрена в пленарна зала трябват 161 гласа. Сега четирите партии в 41-вия парламент ги имат. Искането за импийчмънт ще бъде внесено в НС в четвъртък, а в края на март ще се гледа в зала.


У нас
· Янето накарал депутатите си да подпишат, че му дължат 100 000 лв.

По света
· ЕК дава 366 млн. евро за развитие на хип-хопа и цирка
· Меркел убила идеята за Европейски валутен фонд

Коментари
· „Антикризисният“ план е саботаж на държавата

Икономика
· Дянков категоричен: Гръцка криза у нас няма да има
Нона Караджова, министър на околната среда и водите: Забранихме ГМО в цялата страна

- Министър Караджова, какво наложи промените в Закона за генетично модифицираните организми (ГМО)?
- Преди години Европейският съюз е приел директива и регламенти, чиято цел е била да ограничат допускането на генетично модифицираните организми в околната среда, т.е. засаждането на генетично модифицирани растения и култури. Това законодателство е в раздел "Околна среда" на Европейската комисия, което означава, че то има за цел да защити околната среда. Разработено е с тази задача, когато е започнало масовото разпространяване на ГМО по света. До 2005 г. България не е имала никакво законодателство в областта на генномодифицираните организми. Стимул да се разработи закон е това, че предстои присъединяването ни към ЕС и България трябва да отговори на европейските изисквания. Тоест с приемането на Закона за ГМО през 2005 г. е направена първата крачка за защити на околната среда. Но тъй като тогава още не бяхме член на ЕС, до 2007 г. можехме да имаме каквото искаме законодателство. Приемайки закона през 2005 г., депутатите са се отклонили от директивите и са въвели общи забрани за извършване на опити с научна цел на територията на защитените зони "Натура" и 30-километрова зона около тях.