"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1328 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 24/03/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Брюксел иска чистка в съда


Еврокомисията се обяви за чистка сред съдиите у нас и поиска цялостно разследване на сериозната корупция сред ВСС. Според междинния доклад на ЕК, представен вчера в Брюксел е скандално, че няма присъди по знакови дела срещу организираната престъпност през 2009 година.
Специално място в доклада на ЕК е отделено на скандала с "търговията на влияние" във ВСС без да се споменава името на брокера Красьо Черния . От ЕК посочват, че през втората половина на 2009 г. репутацията на съдебната система е била подкопана от подозрения за тежка корупция при назначения на висши длъжности и тези случаи трябва да бъдат задълбочено проучени.
Еврокомисията хвали намерението на правителството да  продължи борбата с престъпността. Плюс за комисарите е създаването на съвместни екипи за разследване на ключови случаи на организирана престъпност, а също и подготовката на промени в Закона за конфликт на интереси и Наказателно-процесуалния кодекс, част от които са предложени от АТАКА.У нас
· Разследват Овчаров, Ковачев и Севлиевски за далавера с ток
· Арестуваните „Лапачи“ откраднали 10 милиона от бюджета чрез ДДС

По света
· Нови стачки блокират Гърция
· Нов корупционен скандал разтресе Великобритания

Коментари
· Джуджето Сава мери ръст с гиганта Джугашвили

Икономика
· Цената на тока няма да скача, парното поскъпва
Шефът на ЕНП Вилфред Мартенс: Само строги мерки ще ви извадят от кризата
- Господин Мартенс, заявихте, че нямате критики към ГЕРБ, но все пак имате ли препоръки към управляващата партия? Как ГЕРБ може да се "опази" от ниска обществена подкрепа, когато се налага антикризисна политика, често свързана с непопулярни и неприемливи за обществото реформи?
- Потвърждавам, че няма критики към ГЕРБ. Препоръката ми се основава на личния ми опит като премиер на собствената ми страна - бях изправен пред дълга икономическа криза, както се случи в по-големите западноевропейски страни след световния шок. През целия период на 70-те години различните правителства на моята страна нямаха политическия капацитет да вземат решения срещу последиците от тази криза - високата инфлация, високо ниво на безработица, голям дефицит в бюджета. И аз бях изправен в края на 70-те и началото на 80-те години в такава ситуация като нов премиер - това съм го казал и в книгата. Трябваше да девалвирам белгийския франк и бях задължен да предприема много тежки, много строги мерки, но го направих, а не беше много популярно. Тези мерки бяха такива, че най-богатите, най-влиятелните хора трябва да плащат най-много. И всички експерти казаха, тъй като мандатът на правителството ни продължи четири години - "Вие ще изгубите изборите". Имаше много стачки и демонстрации, но в крайна сметка, след четири години ние спечелихме изборите. Затова препоръката ми е - трябва да вземате трудни решения, трябва да казвате истината на хората и трябва да постигате резултати. Тогава ще убедите хората. Чух, че финансовата стабилност в България е реалност, но вие ще бъдете изправени пред трудности така, както Белгия и другите европейски държави по онова време. А пък сега, след банковата криза, всички страни от ЕС са изправени пред необходимостта от решения за бъдещето и възстановяване на икономиката. Това е препоръката - да имате куража да вземате решения и да казвате истината на хората.