"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1349 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 20/04/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Бивш и сегашен шеф на НЗОК - обвинени


Софийска градска прокуратура, след съвместни действия с ДАНС и проведено разследване, повдигна обвинения на директорката на здравната каса Жени Бумбарова-Начева, на бившия шеф на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването от кабинета на Станишев Емил Райнов и на Веладин Битолски, член на УС на касата. От Върховната касационна прокуратура заявиха, че разследването срещу бившия здравен министър Божидар Нанев ги е довело до нарушенията в касата. Обвиненията срещу Начева са две за престъпление по служба. Начева беше избрана за шеф на НЗОК на 10 февруари 2010 година. "Очаквам Жени Начева да подаде оставка от поста директор на НЗОК. В течение съм на разследването от самото му начало. Поздравявам прокуратурата и ДАНС за добрата съвместна работа", заяви премиерът Бойко Борисов по повод повдигнатите обвинения.
Емил Райнов е обвинен в търговия с влияние. Той е поискал от изпълнителния директор на "Търговска лига" АД сумата 17 298 538,46 лв., представляваща 7% от годишния оборот на "Търговска лига" АД от доставките на лекарства по обществени поръчки на МЗ и НЗОК, за да упражни влияние при провеждане на търговете за лекарства. Веладин Битолски е бил помагач на Райнов.У нас
· „Труд“ цензурира АТАКА
· Цветан Цветанов: РЗС и ЛИДЕР вкараха престъпници във властта

По света
· Атина чака кредит от 45 млрд. евро
· 75% от полетите над Европа са отменени

Коментари
· Кога ще разследват далаверите на Костов

Икономика
· Излизаме от кризата през 2011 година
Главният прокурор Борис Велчев: Имам кураж да застанa срещу Октопода

- Г-н главен прокурор, какво показва до момента огледът на случилото се на АМ "Люлин"?
- Всички възможни правила, които са могли да бъдат спазени и да гарантират опазването на живота и на  пострадалите, и на загиналите, са били нарушени.
- Какъв беше поводът за срещата ви с американския посланик? Той говореше за облак върху ВСС. Витае ли още сянката на Красьо Черничкия върху съвета?
- Иска ми се да кажа, че не витае, защото съм член на ВСС, макар и по правило. Но за съжаление желаното и действителното понякога се разминават. Към този момент обаче не сме събрали доказателства, че е имало "покупко-продажба" или решения на ВСС да са взети в резултат на подобен тип сделки.