"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1353 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 24/04/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Без нови генерали за Гергьовден заради инат на Гоце


Армията може да остане без нови генерали, които по традиция се произвеждат в звание в навечерието на Гергьовден. За това алармира вчера военният министър Аню Ангелов в Комисията по външна политика и отбрана, съобщи вчера депутатът от АТАКА Венцислав Лаков. Гоце се вбесил от отказа на министър Ангелов да повиши в звание съветника му контраадмирал Николай Николов. Ако Николов стане вицеадмирал следващата му длъжност в армията трябва да бъде началник или заместник-началник на отбраната, поясни депутатът от АТАКА. По този начин Първанов се опитва да пробута свой човек начело на войската и след изтичането на президентския мандат. Заради несъгласието за повишаване на Николов президентът отказал да подпише укази за повишаване на още 21 други висши военни.
Военният министър заяви пред депутатите, че от президентството искали да не бъдат пенсионирани още няколко генерали, въпреки че тази година те навършват необходимата възраст за освобождаване от армията. Ангелов се съгласил, а Гоце продължил да настоява за отстъпки.


У нас
· ЕК подкрепи икономическата програма на кабинета
· Докладът „Анти-Станишев“ при главния прокурор

По света
· НАТО обмисля да се изтегли от Афганистан
· Армения замразява преговорите си с Турция

Коментари
· Как защитничката на мутрите пое щафетата от трактора

Икономика
· Борисов слага таван за цените на лекарствата
Стоян Мавродиев, депутат от ГЕРБ: Само за „Цанков камък“ и АЕЦ „Белене“ са похарчени 3 млрд. лв.

- Когато започна работа комисията "Анти-Станишев", предполагахте ли какви злоупотреби ще откриете при управлението на предишното правителство?
- Открихме, че страната се е управлявала по много непрозрачен начин. И в пълно противоречие дори с елементарната човешка логика, когато са се харчили огромни средства за различни проекти. Това показва мащаба, че изразходването на пари без обществена полза и зад гърба на обществото е било направено тенденциозно и съзнателно. Целта е била средствата на данъкоплатците да бъдат инвестирани в проекти, с които да бъдат облагодетелствани определени компании, близки до управляващите. Такъв пример е проектът "Цанков камък". Той е мащабен, фрапиращ и много красноречив за това, което се е случвало. До финализирането му той вероятно ще струва 540-550 млн. евро при първоначално заложени 220 млн. Тоест, увеличението е с над 330 млн. евро, което е истинското свидетелство за огромния мащаб, в който парите на данъкоплатеца са потъвали в абсолютно неефективни и публично неполезни мероприятия. Те реално не повишават качеството на живот на гражданите.