"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1365 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 11/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Борисов иска 1 млрд. евро от ЕС за кризата


Премиерът Бойко Борисов поиска 1 млрд. евро от ЕС да преборим кризата. Посланието на премиера бе отправено към Брюксел чрез еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хаан, който е на посещение у нас по повод четвъртата конференция за Дунавската стратегия в Русе. "За подпомагане на съседна Гърция отиват около 110 млрд. евро, а ние искаме около един милиард за рехабилитация на пътища", посочи Борисов. "Ние не сме се глезили през тези години. България е изстрадала достатъчно и се надявам да намерим общия тон и език", заяви още премиерът. Парите да ни брои ЕС от средствата, които финансовите министри на Евросъюза отпуснаха за страните-членки за преодоляване на икономическата криза. Борисов констатира, че само в България сред страните-членки на ЕС загиват хиляди хора заради лоша инфраструктура.
Борисов посочи, че е обидно, когато хората вече строят магистрали на няколко нива, ние да искаме пари по оперативни програми да запълваме дупки и да слагаме асфалт.У нас
· Емил Димитров-Ревизоро: Смърт застигна хората, които осветлиха договора с „Краун ейджънтс“

По света
· Вълчи пакт спасява еврото
· Израел пак провали мирните преговори

Коментари
· Банковият грабеж е вече напълно легитимиран

Икономика
· Увеличава се доверието на потребителите
· Индустрията ни с ръст за пръв път от началото на кризата
Доц. д-р Павел Георгиев, ръководител на филиала на БАН-Шумен: Потопът заля безценни новооткрити находки в Плиска
Нужна е инфраструктура, която да пази базите от подобни бедствия

- Доц. Георгиев, преди дни порой заля музея в Плиска. Какви според вас ще са щетите за българската история?
- Аз мисля, че в действителност положението в това отношение е много сериозно, но не смятам, че тези повреди ще бъдат фатални. От една страна е загубена информация върху част от археологическите материали, постъпили при последните наши теренни и кабинетни проучвания. Става дума за фрагменти от керамични съдове или възстановени форми на тези съдове в ателието на филиала на Археологическия институт в Шумен. Ние все още не знаем какъв е размерът и обхватът на тези загуби, тъй като експонатите стоят под наноса в хранилището. За щастие ценните материали, главно дребни находки, които имат по-голяма експозиционна стойност, са извън това хранилище, като правя уговорката, че все още не е отворено помещението на постоянното фондохранилище, контролирано от уредника на музея в Плиска. Това е един много добър повод да поискаме от компетентните власти в Министерство на културата, а и извън него, базата в Плиска и изобщо всички археологически бази да имат съответна инфраструктура, която да ги предпазва от подобни непредвидени бедствия.