"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1367 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 13/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

БСП клепа България пред Европарламента


Червеният евродепутат Кристиян Вигенин си е позволил да наклепа България в Европарламента в изказване на 5 май. "България се управлява от некомпетентно, но популистко правителство, което използва методи, характерни за 30-те години на миналия век", заявил Вигенин. "Показателно е, че най-популярните политици в момента са шефът на МВР, следван от бившия главен секретар на министерството, днес премиер", рапортувал огорчението си социалистът, без да споменава, че приятелят му Станишев се мъдри на дъното по рейтинг. "След изборите стотици  бяха уволнени по политически причини. По брутален и показен начин се извършват арести на политици, министри раздават присъди от екраните", твърди Вигенин пред евродепутатите.
"Изказването е несериозно и обидно. Българите искат по-строги мерки срещу престъпността", категоричен е депутатът от АТАКА Валентин Иванов. "Грешка било, че МВР шефът е станал най-популярен. Ами след едно престъпно управление кой да бъде известен? Ние не се притесняваме, че ще ни разследват, защото правим това по време на управлението си, а не чакаме да го стори друг, когато си отидем от властта", заяви съпредседателят на ГЕРБ Красимир Вълчев.У нас
· АТАКА иска ново оценяване на висшите училища
· Бащата на валутния борд Стив Ханке: Кабинетът води правилна политика, като реже разходите
· Димитър Стоянов: Хора като Тошо Тошев петнят имиджа на България

По света
· Коалиционен кабинет в Англия за първи път от 80 години
· Френският парламент каза „не“ на бурките

Коментари
· Гласът на улицата не винаги е глас Божи

Икономика
· Болници остават без консумативи заради дългове
· Само 1.1% е инфлацията през април
Веселин Несторов, общински координатор на АТАКА в Попово: Пет мандата не стигнаха на кмета Веселинов да обнови Попово

- Г-н Несторов, община Попово е усвоила около 100 млн.евро от европейските фондове и съфинансиране от държавата. За какво ги похарчихте?
- Наистина, само преди няколко дни председателят на ОбС Трифон Трифонов обяви, че общината е усвоила 100 млн.евро. Нищо обаче не е видимо. Трябваше да се построят училища, детски градини, да се обновят читалищата в цялата област. Трябваше градът да има нова канализация, да се оправи коритото на реката и най-вече инфраструктурата, която е в окаяно състояние. Двадесет години не стигнаха на кмета Людмил Веселинов /защото това му е пети мандат/ да промени облика на Попово. Парите изтекоха и в програми за управление на "Човешки ресурси". Публичен слух в града е, че строителни фирми са "усвоили" милиони евросредства. Повечето работят като складове - изписват строителни материали, които не са реално продадени. Друг начин на изтичане на пари е чрез консултантски услуги за проекти. Плащат се огромни суми за правни и икономически съвети. Търсят се специално хора - например от НАП за счетоводно обслужване. Говорим за пари от порядъка на 100 000 евро за консултация от специалист. Да кажа направо, евросредствата се използват за купуване на влияние.