"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 1368 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 14/05/2010
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Запорираха имоти за 41 млн. лв. на Октопода


По искане на Софийски градски съд комисията "Кушлев" запорира 41,1 млн. лв. на Октопода, съобщи председателят й. Запор е наложен на имуществото Алексей Петров, братята Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците, Марчело Джотолов, Антон Петров - Хамстера, Стоян Велков и Момчил Кръстев.
СГС е наложил обезпечителни мерки върху имуществото на Алексей Петров на стойност 3,3 млн. лв. Над 32 млн. са имотите на най-богатия от Октоподите Пламен Стоянов - Големия Дамбовец, което също е запорирано. Брат му Йордан Стоянов притежава едва 524 000 лв. Обезпечителната мярка за Марчело Джотолов е за 602 652 лв. Кушлев е сложил ръка на имоти за 4 млн. лв. на Николай Велков. Запорът за имуществото на Момчил Кръстев е за 251 хил. лв.
Хора, близки до подсъдимия енергиен олигарх Христо Ковачки, са заплашвали шефа на Комисията за установяване на незаконно придобито имущество проф. Стоян Кушлев, съобщи самият той пред бТВ. Ковачки вече е клиент на комисията, която заведе иск за запориране на имоти на стойност над 143 милиона лева. Той е и подсъдим за източване на ДДС в размер на 16 млн. лв.У нас
· Назначение на Кунева предизвика скандал в Брюксел
· 70 млн. по-малко в хазната заради ДПС министър

По света
· И френският кабинет на война с бурката
· Новите британски министри режат заплатите си

Коментари
· Политически рецидивист руши държавата отвътре

Икономика
· Оставаме със 130 болници, останалите стават хосписи
Любомир Владимиров, депутат от АТАКА: Държавата не трябва да продава акциите си в ЕОН
АТАКА още от 2005 г. настоява за ревизия на неизгодните сделки

- Г-н Владимиров, ще спечели ли държавата, ако се пусне делът й в ЕОН на борсата?
- Първият основен въпрос за мен е - каква е логиката един бъдещ инвеститор да купи акции, с които той няма да има решаващ глас при определяне какво ще става в дружеството. Тук говорим за листване в борсата, където някакви инвеститори ще решат да купят тези дялови акции. И какво ще правят с тях?
- Възможно ли е ЕОН да изкупи тези акции и така да стане пълноправен и дефакто неконтролируем собственик?
- Абсолютно е възможно, аз не изключвам и този сценарий, като трябва ясно и точно да се знае при какви условия ще бъдат тези акции на борсата. Трябва много внимателно да се избере инвестиционният посредник, който ще се занимае с първоначалното предлагане на акциите. Да не забравяме също, че електроразпределителните дружества в България досега не са дали нито лев дивидент на държавата. Те отговарят, че реинвестират печалбите си и не могат да отделят нищо. Защо държавата да не увеличи своя дял на 51% в тези дружества и да има решаващ глас?... Не трябва да се бърза, трябва много внимателно да се прецени какво ще стане с електроразпределителните дружества.