"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 138 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 25/03/2006
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Доганизацията на властта


Доганизацията на политиката е процес, който съпреживяваме  16 години. Той има три опори: етническа партия, монопол върху политическото представителство на малцинствените групи и неоспорван водач. И трите  са несъвместими с принципите на модерното общество. Етническите партии са забранени от конституцията. Политическият монопол върху всяка общност е отживелица от тоталитаризма. Водаческите партии се смятат за недемократични. И въпреки това феноменът се състоя и беше определен като "български етнически модел", достоен за копиране от други народи. Като върхов продукт на този измислен модел се смяташе ролевата позиция на балансьора, т.е. крепенето на властта срещу определени облаги.
"Балансьорският" период на ДПС е вече история. Днес тази партия- "уникат" е мандатоносител, а  лидерът й е диригент на трипартийно правителство. Време е да се направи дисекция на властта, на нейната употреба и злоупотреба. Фактология за размисъл и анализ колкото щеш -тя се изсипва всеки ден в медиите и парламента, коментира се на обществени места и по домовете. Коментарите са най-различни: от откровено антитурски до показно антидогановски. Личността на Ахмед Доган се сатанизира, създават се митове за покушения и предстоящо емигриране. Всъщност, лидерът на турската етническа партия е  персонификация на нещо, което ще остане и след него. "Нещото" го наричам доганизация на властта. Предлагам и своята интерпретация на това болестно състояние, в което трайно изпадна публичното управление в посткомунистическия преход.У нас
· Плевен каза “не” на US-базите

По света
· Разширяването на ЕС спира след приемането ни
· Учебната година във Франция пред провал

Коментари
· Генералски маневри с прозрачни цели
· Светът приема идеята за ядрен Иран, който ще промени баланса на силите

Икономика
· Глад за кадри в машиностроенето
· Цигани заливат столицата с криминална мърша
Депутатът от АТАКА Митко Димитров: Законът за концесиите е скрита приватизация
АТАКА е против отдаване на държавния и общинския горски фонд, дивеча, рибата и водните организми

- Какво налага да се приеме нов закон за концесиите, когато има действащ? Много ли противоречи той на европейския?
- В Европа специален закон за концесиите няма. Има закон за обществените поръчки, а в частта за строителство има текстове за концесиите. Строиш нещо и вземаш на концесия за дълъг период от време, за да можеш да си възстановиш парите.