"АЗ"-ът на българите Вестник АТАКА Вестник АТАКА
брой 15 БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ВСЕКИДНЕВНИК 31/10/2005
Първа страница У насПо светаТемаИнтервюКоментариИкономикаНов световен редГлас народенЧетивоХобиСпортПоследна
Архив

Форум

Ще падне ли крепостта Родопа под турско


Краят на октомври е, а Кърджали сякаш е в разгара на лятото. В Православното духовно средище "Успение Богородично" в кърджалийския квартал "Гледка" възрастни хора са насядали под сенчестата зеленина в двора, малчугани с ученически ранички на гърба, предпочитат разхлаждащия ромон на водните естакади. "Отче, дай ми опрощението си", навежда устни към ръката на стопанина на този райски кът - отец Боян Саръев, изтерзана жена в черна премяна.У нас
· БСП с рекордно нисък резултат на кметски избори в София от 10 г.
· Само АТАКА реално се бори с корупцията
· Заради скъпия ток масово ще фалират малки и средни фирми

По света
· Шпионски скандал свали рейтинга на Буш
· Кървавата баня в Делхи дело на сепаратисти

Коментари
· ЕС ни показа: 2 жълти картона = 1 червен

Икономика
· ДПС слага ръка на Държавния резерв и Гражданска защита
Наглостта на ДПС стигна дотам, че пое и държавното управление
Боян Саръев

- През последните 15 години, отец Саръев, станахте легенда с мисионерската си работа на християнски свещеник в Родопите, а в същото време районът е като врящ котел на етническо напрежение. Къде виждате причината за това?
-  Родопите са място, където се срещат две култури и цивилизации, макар и да съжителстват от векове, те не са съвсем сработени. Имам предвид по-скоро мюсюлманството, което има амбиции за надмощие и за влияние над останалите религиозни и национални общности. Особено днес нещата стават все по-трудни във взаимоотношенията между християни и мюсюлмани поради прекалената наглост на ДПС, които говореха, че ще защитават човешките права и свободи на своето малцинство. Всъщност наглостта им стигна дотам, че дори поеха цялото държавно управление. И днес държавата се управлява от турската антиконституционна и антибългарска партия ДПС. Всичко това "напомпва" самочувствието на мюсюлманите и засилва техните амбиции за превъзходство и за влияние в Родопите. Това постепенно набира сили и застрашава етническия мир и мирното съвместно съществуване между двете основни религиозни групи - християни и мюсюлмани.